De Wereld Vandaag
Hoe leg je het coronavirus uit aan kinderen?
wo 11 mrt. - 10:03
“Het is belangrijk om na te gaan welke vragen er spelen bij je kind, en na te gaan wat de vraag is achter de vraag” zegt Steven Gielis van ZITDATZO, een organisatie die steun en raad geeft aan mensen met opvoedingsvragen. “Niet elk kind is even talig of even verbaal om thuis te brengen wat er verteld is op de speelplaats of in de klas, of wat het heeft opgepikt op televisie of op het internet.”
Info op kindermaat
Sommige kinderen stellen praktische vragen: hoe kan je weten of je het virus hebt bijvoorbeeld? Dit kan een zuiver informatieve behoefte zijn, en in dit geval moet je gewoon de info op kindermaat geven. Voor een vijfjarige is dat een andere uitleg dan bij een tiener uiteraard.
Relativeren zonder te minimaliseren
Maar het kan ook zijn dat een kind gerustgesteld wilt worden, en dat zijn of haar vragen door angst ingegeven zijn. Dan moet je er op een andere manier mee omgaan: “Present zijn. Een stukje relativeren, zonder te minimaliseren. En proberen het scheve beeld wat kinderen hebben recht te trekken.” Tieners gaan bijvoorbeeld al eens in complottheorieën geloven. “Als ouder is het je eerste taak om proberen in kaart te brengen wat je kind al weet, en nagaan wat de nood is van de vraag die gesteld wordt.”
Via de school weten je kinderen er sowieso wel iets over. Ze moeten hun handen vaker wassen, en krijgen te horen dat ze moeten hoesten in hun elleboog of in een papieren zakdoek bijvoorbeeld.” Een goede zaak, vindt Steven Gielis “want al die maatregelen zorgen ervoor dat het virus kan worden ingedijkt.” Al kan het natuurlijk ook gebeuren dat de angst van de kinderen erdoor gevoed wordt: “Is het dan zo erg?”.
“Je moet stabiliteit geven, want dat is de nood die ze hebben”
Kinderen zien op televisie of in de kranten ook beelden van dokters en patiënten met mondmaskers, wat er een beetje akelig uitziet. “Belangrijk is dat je gaat selecteren welke info je geeft. Je gaat tieners niet extra voeden met geruchten, maar je gaat hen wel doorverwijzen naar officiële kanalen. Je moet hen stabiliteit geven, want dat is de nood die ze hebben.”
En Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, is er natuurlijk ook. Altijd een goede hulp als je het zelf even niet meer weet.
Beluister het gesprek met Steven Gielis via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)