Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Hoe noem je een 'actieve oudere'? Vlaanderen kiest voor 'jagger'

ma 4 nov. - 9:16

Nederland heeft een nieuw woord voor 'een actieve oudere': de vitalo. Dat kan beter, vonden wij. En dus ging 'Nieuwe Feiten' op zoek naar een Vlaams alternatief. Nadat jullie massaal gestemd hebben, is er nu een winnaar uit de bus gekomen.
Dit is het Vlaams alternatief voor 'de vitalo'!

Zo hebben jullie gestemd:

Uit de meer dan 500 inzendingen selecteerde taaladviseur Ruud Hendrickx een shortlist van 10 mogelijkheden. Onder meer 'goknar', 'krakker' en 'herfstbloeier' waren kanshebbers, maar het is het woord 'jagger' dat met de hoofdprijs gaat lopen!  "Die benaming is ontstaan als afkorting van Jong Actief Gepensioneerd. Maar als je het op z'n Engels uitspreekt, en dat is ook de bedoeling, dan krijg je meteen het beeld van Mick Jagger, dé ultieme jagger", zegt taaladviseur Ruud Hendrickx. De suggestie voor het woord 'jagger' komt van auteur Christophe Vekeman.

Of de term jagger over enkele jaren in het woordenboek zal staan, is nog koffiedik kijken. "Als je een woord in het woordenboek wil krijgen, dan moeten heel veel mensen dat woord gaan gebruiken gedurende langere tijd. Dan wordt het een echt levend woord en krijgt het een plek in het woordenboek", zegt Ruud Hendrickx, die zelf hoofdredacteur is van het Van Dale-woordenboek.

Ik koos voor 'jagger' omdat ik dit jaar afscheid heb moeten nemen van een goeie vriend die zelf nog in de fleur van zijn leven was na zijn zestigste en die wij in onze vriendengroep altijd jagger noemden. Bovendien vind ik de dubbele betekenis mooi: de verwijzing naar Mick Jagger en de afkorting van Jong Actief Gepensioneerde.”

— Kris

Hendrickx zelf is alvast tevreden met de nieuwe benaming: "Ik ben zelf 55-plusser en ik wil gerust ook als jagger door het leven gaan."

Ook Annemie Peeters stemde mee en koos voor 'nouveau gris'. Dat woord eindigde op een derde plaats, ver achter 'jagger' en de 'actiefplusser', die goud en zilver ontvangen.

Bekijk het interview in Nieuwe Feiten

Bekijk de statistieken

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet