Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"Homohuwelijk? Zodra iedereen met elkaar mag trouwen, heet het gewoon een huwelijk, volgens mij"

ma 16 sep. - 3:10

“Laten we het jawoord tussen twee mannen of vrouwen voortaan een huwelijk noemen” zegt Bas Birker.
Bas Birker

Liefste landgenoten,

“Is het homohuwelijk nog te redden?” Dat hoorde ik Friedl' Lesage gisteren net na twaalven zeggen op deze zender. Afgezien van het feit dat ik denk dat het huwelijk tout court een achterhaald begrip is, over 200 jaar leven we als swingende polygamisten, omdat we er door voortschrijdend inzicht achter gaan komen dat je leven delen met één persoon onnatuurlijker is dan je kat veganistisch opvoeden, viel ik vooral over het woord ‘homohuwelijk’.

Ik ken geen enkel begrip dat tegelijkertijd bedacht is voor de invoering van gelijke rechten èn harder discrimineert dan een Facebookpost van het Vlaams Belang. Homohuwelijk. Ik begrijp dat we het zo noemen zolang het in een land nog niet is ingevoerd, maar zodra iedereen met elkaar mag trouwen, heet het gewoon een huwelijk, volgens mij.

Schuin tegenover ons huis in het pittoreske Merksem is twee jaar geleden een koppel mannen ingetrokken, door mijzelf op het burenfeest lieftallig omgedoopt tot ‘de gaybours’. Iedereen in de straat heeft wel zo’n bijnaam. We hebben ook nog den Duts, meneer koekoek, margimom, en meneer de BV. Zelf heb ik geen bijnaam. Tenzij je het aan de buren vraagt.

Afgelopen zomer zijn de gaybours getrouwd. Ik was op vakantie, en daarom was ik geen getuige van het godsvermogen dat werd uitgegeven aan bloemen, dj’s en grootkeukenvoedsel. Een beetje trouw kost een kleine gezinswagen. Of die auto nu blauw is, bruin, of roze met alleen cassettebandjes van George Michael erin, maakt niks uit. Het feest is hetzelfde, inclusief zatte nonkels, een stukje met een vastlopende powerpoint en witte zakdoeken om een belofte te vieren die in de helft van de gevallen toch weer verbroken wordt.

En als het huwelijk strandt, ben je daarna voor altijd gescheiden. Dat klinkt nog erger dan ‘tweedehands.’ Als mijn lief en ik uit elkaar gaan zijn we gewoon single. Dat klinkt als een dansplaat. En het is niet 'Les Lacs Du Connemara'.

Op homoseksuele relaties heeft zolang een taboe gerust dat ik het van gay koppels wel beter begrijp dat ze hun liefde in het openbaar willen bekrachtigen dan van de sociaal al langer geaccepteerde hetero. Alleen snap ik dan nog steeds niet waarom dát een homohuwelijk moet heten en de heteroversie een trouw. Alsof homo’s niet trouw gaan zijn?

De cijfers zijn nog niet oud genoeg om betrouwbaar te zijn maar tot nu toe lijkt de trend dat homohuwelijken minder vaak stranden dan heterohuwelijken.

En dus lijkt het me eerlijker om het jawoord tussen twee mannen of vrouwen voortaan huwelijk te noemen. En het heterohuwelijk een préscheiding. Want, beste landgenoten: trouwen is voor homo’s.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet