Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture club

Ibe Rossel: "Ik analyseer en dissecteer net zo graag Tinderberichten als Shakespearesonnetten"

vr 24 sep. - 8:00

Ibe Rossel (22) dweept met Shakespeare en de bibliotheek op haar Gentse kot voorziet haar ruime vriendenkring van kwaliteitslectuur. Haar debuut is een inspirerende mix van filologie, millennial-columns en autobiografie. In de podcast 'Groen Gebladerte' zet Tom De Cock de volgspot op deze literaire debutant. Hij kijkt ook mee in de boekenkast van Rossel. Want je bent wat je leest. Geniet van het nieuwe seizoen van 'Groen Gebladerte', een podcastreeks met onmeetbaar veel leesinspiratie.
© Chen Vandeput

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons opnieuw kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Shakespeare, F.C. De Kampioenen en Tinder

In aflevering 3 van het tweede seizoen van 'Groen Gebladerte' hoor je Ibe Rossel. Haar passies voor mode en literatuur spatten van haar Instagramaccount. Met haar boek 'Shakespeare kent me beter dan mijn lief' gidst ze ons door levenslessen, anekdotes en literaire wetenswaardigheden. En zo pleit ze voor een nieuwe, eigentijdse lezing van die oude klassiekers.

“Wat ik vooral wou doen met mijn boek, was een andere manier van lezen voorstellen. Een soort van lezen waarbij je niet heel de tijd bezig bent met wat de auteur wilt, maar wat jij er als lezer aan hebt. Je mag tijdens het lezen van Jane Austen gerust zelf even aan je volgende date denken, lezen hoeft niet altijd in een historische context of zo. Ik snap ook niet dat we literatuur nog steeds chronologisch bestuderen. Je moet verschillende dingen met elkaar in conversatie plaatsen. Shakespeare en F.C. De Kampioenen: kan perfect. Ik analyseer en dissecteer ook net zo graag Tinderberichten als Shakespearesonnetten.”

Hoewel die negentiende-eeuwse Britse romans worden gezien als grote klassiekers, gaan die volgens Rossel vaak nergens over. “Als er in die tijd huwelijkscontracten en scheidingen hadden bestaan, zou er nauwelijks iets geschreven zijn in die tijd. Het zijn allemaal kleine problemen, die zo verholpen hadden kunnen worden, maar zo ging dat toen niet."

Volgens Rossel is er nood aan verandering binnen de literatuurstudies. “Over literatuur wordt nog steeds vooral gepraat door oude, witte proffen. We hebben nieuwe blikken nodig, andere blikken op die klassiekers. We moeten literatuur dringend veel toegankelijker maken, zodat de canon van buitenaf verandert.”

De boekenkast van Ibe Rossel

“Mijn favoriete boek is 'Middlemarch' van George Eliot. Mijn lief en twee goeie vrienden hebben nu eindelijk beslist om die 800 bladzijden ook te lezen. Ze hebben een leesclubje opgericht, en komen om de 200 bladzijden samen om te bespreken wat ze gelezen hebben. Zo moet je dat ook doen: niet in één rechte lijn lezen, en er onderweg veel over praten.”

'De Val' van Matthias M.R. Declercq, over de koers, kon Rossel onverwacht wel bekoren. “Niks boeit me minder dan de koers. Maar nadat ik 'De Val' las, wil ik er alles over weten. Hoe die man niet één oninteressante zin kan neerschrijven over zo’n onderwerp… Ik denk dat ik naar de Tour ga kijken volgend jaar.”

Deze boeken vond Tom De Cock in de boekenkast van Ibe Rossel. Laat je inspireren.

 • 1000 Families, The family album of Planet Earth – Uwe Ommer
 • The kids book of world religions – Jennifer Glossop
 • Catcher in the Rye – J.D. Salinger
 • Het wonderlijke insectenboek – Bart Rossel
 • Exces – Persis Bekkering
 • The Marriage Plot – Jeffrey Eugenides
 • Middlemarch – George Eliot
 • The Mill on the Floss – George Eliot
 • De val – Matthias M.R. Declercq
 • Drift – Bregje Hofstede
 • De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker
 • Waagstukken – Charlotte Van den Broeck
 • Louis Vuitton Travel Book Paris – Brecht Evens
 • Ergens waar je niet wil zijn – Brecht Evens
 • I Love Dick – Chris Kraus


Luister naar de podcast:

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in ‘Culture Club’ op Radio 1 tussen 18 en 20u.

Wie deelneemt aan de ‘Groen Gebladerte’-wedstrijd op LangZullenWeLezen, maakt wekelijks kans op het debuut van de voorgestelde auteur.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet