Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Ik werd plots ondervraagd alsof ik de dader was": verkrachtingsslachtoffer Ashley getuigt

di 9 nov. - 8:52

Al wekenlang komen er berichten over seksueel geweld tegen vrouwen in het nieuws. Afgelopen weekend namen nog 600 mensen deel aan een betoging in Gent tegen seksuele agressie. "Neem seksuele opvoeding verplicht op in het leerplan van lagere scholen", pleitte Ashley Vandekerckhove in 'De Ochtend'. Zelf werd ze twee keer het slachtoffer van een verkrachting.
© Kinga Cichewicz (Unsplash)

Ashley Vandekerckhove probeert de berichtgeving te volgen, omdat het onderwerp haar nauw aan het hart ligt. Uiteraard komt als slachtoffer alles harder binnen. "Ik probeer het ook niet té veel te volgen, want het is een trigger. Ik heb last van een PTSS (posttraumatische stressstoornis), mijn lichaam herbeleeft de feiten dan", legt ze uit.

Ashley werd maar liefst twee keer slachtoffer van een verkrachting. De eerste keer gebeurde dat binnen een relatie, de tweede keer na een onenightstand waarbij ze na seks-met-toestemming plots tijdens haar slaap ongevraagd gepenetreerd werd. "Door die laatste ervaring heb ik het moeilijk gehad in latere relaties met cismannen. Ik durfde niet te slapen in bed met een man. Ik was bang. Het vertrouwen is weg."

Wat maakt aangifte doen zo moeilijk?

"Redelijk goed", zo omschrijft Ashley de opvang door de politie. "Maar bij de tweede aangifte sloeg de sfeer om in vijandigheid. Dat gebeurde na een telefoontje van de politie bij het parket", stelt ze. "Ik werd plots ondervraagd alsof ik de dader was. Ze hadden dus gehoord dat ik al eerder was verkracht en aangifte had gedaan. Ik kreeg het gevoel dat ik niet langer geloofd werd. Alsof ik het verzon. Geen idee wat er is gezegd geweest tijdens dat telefoontje." Ashley vond alles weinig empatisch verlopen.

Neem iemand mee bij aangifte, een steunfiguur.

Voor haar - en veel andere slachtoffers - is het absoluut niet vanzelfsprekend geweest om aangifte te doen.  Ook nam Ashley telkens iemand mee als ze de aangifte deed. Wat een immens verschil maakt. "Je hebt een steunfiguur die ervoor kan zorgen dat de drempel tussen slachtoffer en politie verlaagd wordt", benadrukt Vandekerckhove.

Lichaamstaal (h)erkennen vanaf de lagere school

Zij ziet dat er stappen gezet zijn in de opvang van slachtoffers, maar "er kan nog veel verbeterd worden". Vandekerkchove heeft het dan concreet over meer Zorgcentra voor Seksueel Geweld en meer opleiding voor politieagenten. "Toch is dat niet het antwoord op misbruik. Het antwoord is onze maatschappij."

Neem het op in het leerplan, verplicht het

Vandekerckhove pleit voor de nodige aandacht al vanaf de lagere school. "Je eerste seksuele opvoeding krijg je al in het 5e en 6e leerjaar. Het is belangrijk dat je vanaf dan grenzen leert kennen, dat je lichaamstaal leert (h)erkennen. Er is ook kindermisbruik, niet waar. Begin zo vroeg mogelijk met die communicatie van wederzijdse toestemming."  

Volgens haar ontbreekt het ook aan politieke wilskracht om structurele veranderingen door te voeren, onder meer voor die verplichte educatie. Sommige scholen hebben er aandacht voor, anderen niet. "Neem het op in het leerplan", luidt haar oproep.

Beluister de getuigenis van Ashley Vandekerckhove in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet