Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Ik zou therapie aan iedereen aanraden. Ik zou niet zijn waar ik nu ben zonder mijn therapeut."

ma 14 feb. - 2:44

Op het podium omschrijft Dena Vahdani zichzelf als ‘comédienne, Iranienne en lesbienne’. Achter de schermen vertaalt zich dat in ‘grappig, poëtisch en emotioneel’. Ze had het boek ‘Persepolis’ van Marjane Satrapi nodig om de vlucht van haar ouders voor het Iraanse regime volledig te begrijpen. In 'Touché' vertelde ze over haar Iraanse afkomst, maar ook over het belang van therapie.
Dena Vahdani

Stand-up comedian Dena Vahdani is emotioneel, grappig en kan het soms niet laten om poëtisch te zijn. Toch vinden sommigen haar 'raar', maar wel een 'goed raar'. "Ik voel dat ik anders denk en reageer dan anderen. Mijn hersenen maken rare connecties. Maar het helpt me ook een show te schrijven. Ik weet zo het onverwachte goed te bereiken", vertelt Vahdani.

'Warrior Princess'

Begin maart zal de show van Vahdani 'Warrior Princess' op het Mad Goat Comedy Festival in première gaan. "De show zal gaan over mij en het feit dat ik Iraanse vrouwen als 'warriors' beschouw en Europese of Belgische vrouwen als 'prinsessen'. Het is een combinatie tussen mijn leven hier en mijn Iraanse cultuur. Over vluchtelingen en liefde maar vooral over vrouwen", vertelt Vahdani. "Als ik van elke show een goede show kan maken, ben ik blij. Het moet niet perfect zijn, maar er moet animo en passie achter zitten. Dan voel ik hoe hard ik leef en geniet."

In haar show heeft Vahdani het eveneens over haar Iraanse afkomst en de geschiedenis van haar ouders. "Als puber was ik niet blij met mijn roots. Ik had een slecht en stereotiep beeld over Iran. Na het lezen van ‘Persepolis’ van Marjane Satrapi heb ik vrede kunnen sluiten met mijn origine. Zij liet me zien dat er zoveel mooie dingen zijn in Iran en zij heeft dat stukje in mij geheeld.”

Voor mijn ouders is vrijheid zoals frisse lucht in de woestijn

“De geschiedenis van mijn ouders is heel emotioneel voor mij. Ik huil nog steeds op het einde van elke show, omdat ik het nog steeds niet verteerd heb door hoeveel moeilijkheden mijn ouders hebben moeten reizen. De belangrijkste reden voor hen om te vluchten was vrijheid. Ze hadden zoveel angst om niet vrij te zijn. Het werd bijna een obsessie. Het was als frisse lucht in de woestijn. Het zijn twee onafhankelijke strijders", vertelt Vahdani.

Dave Chappelle

Dave chappelle is een bekende Amerikaanse stand-up comedian die vooral dankzij zijn show 'The Closer' op Netflix internationale faam verwierf. Vahdani is echter geen fan van die show.

"Hij is een heel gerespecteerde stand-up comedian, maar zijn laatste show was heel hard en had veel transfobe grappen. Trans personen worden het meest gepest en dan helpen zo'n shows zeker niet. Als persoon met een platform moet je opletten wat je zegt. Chappelle speelt met de grens, wat artistiek interessant kan zijn, maar ethisch en moreel fout is. Je moet beseffen dat wat je zegt verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Niet iedereen heeft de show gehoord tot het einde en hij beseft niet wat de gevolgen zijn. Mensen worden vermoord en als ze daarbovenop nog eens worden uitgelachen, wordt die grens nog kleiner. Je mag ermee lachen, maar zeg meteen ook #transrights", vertelt Vahdani.

“Op deze manier zullen mensen die al transfoob zijn zulke opmerkingen zien en zeggen: ‘zie je wel, hij denkt er ook zo over’. Het zorgt ervoor dat er geen dialogen meer gevoerd zullen en kunnen worden. Je mag zeker met alles lachen, maar neem dan een ander standpunt in. Stel je eigen grappen in vraag”, aldus Vahdani.

Therapie

Vahdani zou therapie aan iedereen aanraden. "Ik zou niet zijn waar ik nu ben zonder mijn therapeut. Therapie helpt je los te komen van de slechte patronen in je leven. Mensen zijn het niet gewend te aanvaarden dat ze problemen hebben en dat ze hulp nodig hebben. Iedereen zou kunnen genieten van een gesprek, om even te checken of alles wel oké is. Het is zoals je je computer zou updaten, zo geef je jezelf ook een update", vertelt Vahdani.

“Het klinkt misschien heel cliché omdat ik een lesbische vrouw ben, en ik bedoel het zeker niet als een steek, maar ik ben ervan overtuigd dat vooral heteromannen van therapie kunnen profiteren. Ik denk dat ze nog gelukkiger kunnen zijn als ze kunnen werken aan een plaats in hun eigen leven en kunnen deconstrueren wat ze misschien zelf hebben meegekregen van hun strenge vader. Ik kan therapie echt aan iedereen aanraden”, besluit Vahdani.

Touché gemist? Abonneer je hier op de podcast.

Of luister via Radio 1 Select naar het gesprek met Dena Vahdani.

Luister ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet