Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Het is wat het is, dus laten we het moment beleven en nog niet te veel vooruitblikken en in liefde achteruitblikken"

zo 23 jan. - 1:41

Stijn De Paepe is een complexloze veertiger, vader, echtgenoot en dichter. Een maand geleden maakte hij via zijn ‘dagvers’ in de krant ‘De Morgen’ wereldkundig dat kanker genadeloos zijn lichaam is binnengedrongen. Sindsdien is niets nog vanzelfsprekend. Het verglijden van de tijd laat zich nu pas echt voelen.
Stijn De Paepe

Eén jaar geleden schreef Stijn De Paepe het gedicht ‘Wat Helpt’ over de coronapandemie. De reacties stroomden al snel binnen en vele luisteraars haalden moed uit het gedicht. Vorige maand publiceerde De Paepe een nieuw gedicht, waarin hij bekend maakte dat hij ongeneeslijk ziek is. Ook toen stroomden de reacties binnen, deze keer om De Paepe zelf een hart onder de riem te steken.

“Ik was compleet verrast toen ik de diagnose kreeg. Ik had het absoluut niet zien aankomen”, vertelt De Paepe. “Het leek eerst nog goed te komen, maar in juni vorig jaar kreeg ik het bericht dat de kanker zodanig uitgezaaid is dat het niet meer te opereren valt. Plots heb je veel minder tijd dan je eerst dacht te hebben. Daar heb ik het wel moeilijk mee. Maar ik probeer nu zoveel mogelijk dingen te doen met de mensen die ik graag zie. Ik weet hoe kostbaar mijn tijd is", aldus De Paepe.

Ik probeer het toch te bespreken met hen. Eerlijk en voorzichtig. Zachtjes en niet te letterlijk, maar wel eerlijk.

De Paepe is al lang samen met zijn vrouw, die tevens zijn eerste vriendin was. “Na een tijdje wouden we erg graag proberen om kinderen te krijgen, maar dat ging niet zomaar. Na vijf jaar proberen is het uiteindelijk heel onverwacht gelukt, toen we dachten dat het niet meer zou gebeuren. Twee jaar later beviel mijn vrouw voor een tweede keer. Onze dochters zijn onze twee wondertjes”, vertelt De Paepe.

“Mijn dochters begrijpen wat er momenteel aan de hand is. Ze weten dat ik niet meer zal genezen en we praten er ook over. Ik voel dat ze meeleven, dat zie ik in hun blik. Maar ik probeer het toch te bespreken met hen. Eerlijk en voorzichtig. Zachtjes en niet te letterlijk, maar wel eerlijk. Dat het niet geneest en dat iedereen probeert, maar dat het eenmaal een ziekte is die niet weg wil.”

“Als alleen de pijn overblijft, dan ga ik vragen om er einde aan te maken. Het heeft voor mij geen nut om wakker te worden en pijn te voelen. Ik wil nog zoveel mogelijk meemaken en de wereld voelen draaien, maar als alles wegvalt en alleen pijn overblijft, dan wil ik zeer bewust dat het stopt en ze me helpen”, vertelt De Paepe. 

Ik heb vooral heel veel geluk gehad in mijn leven.

“Ik heb vooral heel veel geluk gehad in mijn leven”, aldus De Paepe. “Ik heb het geluk gehad om mijn geliefde zo snel te leren kennen. Ik heb het geluk gehad om twee bloeiende dochters te krijgen. En ik heb het geluk gehad dat ik mijn eigen hokje heb in ‘De Morgen’, waar ik mag schrijven wat ik wil, als het maar op tijd binnen is.”

De Paepe is nog niet bezig met wat er zou gebeuren als hij sterft. Hij geniet vooral van de tijd met zijn gezin. "Het is wat het is, dus laten we het moment beleven en nog niet te veel vooruitblikken en in liefde achteruitblikken."

“Voor de toekomst hoop ik dat ik zo weinig mogelijk pijn zal hebben en zo dicht mogelijk bij mijn geliefden kan zijn. Ik ben graag zo veel mogelijk thuis. Af en toe doe ik graag nog eens kleine uitjes, zodat ik nadien weer kan thuiskomen. Maar eigenlijk hoeft het voor mij niet meer te zijn dan thuis zijn en samen zijn”, besluit De Paepe.

Stijn De Paepe overleed op palindroomdag, 22 februari 2022. We wensen zijn familie en vrienden veel warmte toe.
 

Touché gemist? Abonneer je hier op de podcast.

Of luister via Radio 1 Select naar het gesprek met dichter Stijn De Paepe.

Luister ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet