Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Op latere leeftijd kinderen krijgen wil niet zeggen dat je wijzer bent als ouder, je begint altijd van nul"

zo 6 feb. - 2:20

Frank Vander linden is al dertig jaar frontman van De Mens. Maar wat voor mens is de mens achter De Mens? Zelf omschrijft hij zich als iemand die elke dag wel enkele seconden tekortschiet: Als vader, als vriend, als huishouder, als praktisch functionerende mens.
©VRT

Frank Vander linden wordt dit jaar 60. Al de helft van zijn leven is hij de frontman van De Mens. Hier had trouwens ook 'M+F' kunnen staan, van Michel (De Coster, bassist) en Frank, want dat stond ook op het namenlijstje. "Maar M+F klinkt niet echt volwassen, dus heel blij dat we De Mens als bandnaam gekozen hebben."

Muziek is altijd enorm belangrijk geweest in zijn leven, maar muzikant zag Frank zichzelf niet meteen worden. "Ik had veel te weinig zelfvertrouwen om te geloven dat ik echt muzikant kon worden. Ik wilde eigenlijk journalist worden. Ik was heel ambitieus, ik wilde dat soort leven, maar tegelijkertijd was ik heel verlegen en terughoudend. Ik heb mezelf moeten dwingen om met die ambitie naar buiten te komen, want ik dacht: als ik een job wil die ik echt graag doe, moet ik nu durven springen."

Muziek is altijd m'n grootste passie geweest, maar ik had zo weinig zelfvertrouwen dat ik er pas laat voor durfde gaan

Uiteindelijk was het bassist en hele goede vriend Michel die hem mee op de kar kon trekken. "Het was ook een heel goede periode voor de Belpop, begin jaren 90. Er circuleerde heel veel geld want toen mocht er nog reclame gemaakt worden voor tabak. Daardoor konden we muziek blijven maken." 

Jeroen Brouwers

Eén van de classics van De Mens:  'Jeroen Brouwers (schrijft een boek)'. "Ik heb heel veel boeken van Brouwers gelezen. Hij is heel muzikaal met taal bezig. " En het nummer is niet aan hem voorbijgegaan: "Hij heeft het gehoord op de Nederlandse radio."

"In het begin reageerde hij wat knorrig. Begrijpelijk ook, iemand die hij niet kende had een rocknummer over hem geschreven in een imaginair verhaal, en hij houdt al niet van rock. Daar kon hij alleen maar slecht op reageren", vertelt Frank.

"Maar daarna heeft hij er wat meer naar geluisterd en kreeg ik telefoon van Brouwers. Hij feliciteerde mij met het nummer en hij bedankte mij ook. Dat was heel prettig."

"En ik heb hem bovendien ook nog ontmoet op de viering van zijn 75ste verjaardag, waar we opgetreden hebben. Dus ik hou er alleen maar een goed gevoel aan over."

Verpantoffelen

Hij zingt over de liefde. Wat heeft hij er al over geleerd? "Geen kloten eigenlijk. Alleen dat het een stiel is met veel vallen en opstaan. Je leert vooral uit de liefde zelf en uit het gebrek ervan."

Frank vindt het vooral belangrijk dat je niet verpantoffelt in een relatie. "Altijd je beste zelf zijn in een relatie, niet verpantoffelen, is zo belangrijk. Ze zeggen dat je jezelf moet kunnen zijn, dat je je buik niet meer hoeft in te trekken en dat je gerust naar de wc kan gaan in elkaars bijzijn. Maar mijn ervaring leert dat dat niet zo is. De liefde maakt van jou een beter mens net omdat je beter je best doet."

Laatbloeier

Hij is in tal van opzichten een laatbloeier: hij was 30 toen hij genoeg zelfvertrouwen begon te krijgen om volledig voor zijn muziek te gaan en 48 toen hij voor het eerst vader werd.  Je denkt dat als je later kinderen krijgt, je dan ook een wijzere vader zal zijn. Dat is niet zo. Je begint altijd van nul."

Het moeilijkste aan het ouderschap? "Alles. Maar toch vooral het leren loslaten. Ik herken een bepaalde verlegenheid of angst in mijn kinderen, waarmee ik hen niet kan helpen als ouder. Ze zullen dat zelf moeten overwinnen op één of andere manier. Dus ik moet loslaten, net zoals een boogschutter zijn pijl moet loslaten voor hij zijn doel raakt." 

Luister naar het gesprek via Radio 1 Select of de podcast van Touché:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet