Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Podgrond

"In onze samenleving houden we de dood op afstand, maar we zouden er beter wél openlijk over praten"

ma 11 nov. - 10:03

Elke dag sterven er in Vlaanderen gemiddeld drie mensen door zelfdoding. Daarnaast kampen ook heel wat mensen met suïcidale gedachten. Toch is het onderwerp nog steeds niet helemaal uit de taboesfeer. Ook in Nederland blijkt de drempel nog erg hoog om erover te praten, en dat is precies wat Nederlander Maarten Dallinga graag wil doorbreken met zijn podcastreeks 'Verstrikt'. Volgens hem zouden we de vraag ‘Denkt u wel eens aan de dood?’ vaker moeten stellen.
Maarten Dallinga

In de vijfdelige podcastserie van Omroep Gelderland, gaat Maarten Dallinga in op hoe het is om suïcidaal te zijn. Voor hem was de motivatie om deze podcast te maken erg persoonlijk: enkele jaren geleden ging hij zelf door een zwarte periode.

Dallinga kampte zelf met suïcidale gedachten, maar die durfde hij met niemand te delen. In het begin van Verstrikt bekent hij dat aan zijn ouders, want toen het zo slecht met hem ging, had hij het ook niet aan hen durven vertellen.  Het was niet gemakkelijk voor hem om dat moment op te nemen, en het blijft moeilijk om het te herbeluisteren: "Bij het monteren heb ik dit gesprek vaak teruggehoord, maar het went nooit", vertelt hij in Podgrond.

Bij elke zelfdoding blijven er zoveel mensen achter voor wie het altijd een open wond blijft

Maarten interviewde voor zijn reeks heel wat mensen die te maken kregen met zelfdoding. Ofwel kampten ze zelf met suïcidale gedachten, of hadden ze iemand in hun omgeving met zulke gedachten. "Bij elke zelfdoding blijven er zoveel mensen achter voor wie het altijd een open wond blijft."

De dood blijft een moeilijk thema

Het blijft een thema waar weinig mensen over durven te spreken. "Ik vond dat zelf dus ook erg lastig. Nu lukt het beter, maar de dood blijft natuurlijk een moeilijk thema." Maarten vindt dat de dood in onze moderne samenleving ver van ons af staat. "We houden het ook liefst zoveel mogelijk op afstand, terwijl we er beter wél openlijk over zouden praten."

Maarten hoopt dat mensen die met zulke gedachten over zelfdoding zitten, na het luisteren van zijn podcast, het misschien ook durven vertellen aan hun dierbaren. En tegelijk hoopt hij dat mensen die niet weten wat het precies is, op deze manier een inzicht krijgen over het thema.

Je vindt de podcast 'Verstrikt' via omroepgelderland.nl

De volgende aflevering verschijnt op zaterdag 16 november. Je kan je ook op 'Verstrikt' abonneren via je favoriete podcastapp.

Beluister het integrale gesprek met Maarten Dallinga:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet