Indra heeft last van PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder): "De impact is overal"
di 24 mei - 9:49
“Een paar jaar geleden ben ik gestart met hormonale anticonceptie,” zegt Indra, “Ik reageerde daar vooral mentaal heel slecht op.” Indra had last van depressieve gevoelens, stemmingswisselingen en raakte snel geïrriteerd. “Ik voelde me ook heel alleen en had geen zin meer in mijn dagelijkse activiteiten.”
Indra stopte met de anticonceptie, maar de klachten hielden aan. “Ik ben lang op zoek geweest voor ik uitkwam bij PMDD.” PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) is een stemmingsstoornis die gelinkt is aan de menstruatiecyclus waarbij de symptomen optreden in de week voor de menstruatie.
Ik ben lang op zoek geweest voor ik uitkwam bij PMDD.
“Die symptomen kunnen zowel mentaal als fysiek zijn, bijvoorbeeld krampen of gevoelige borsten. Dat was voor mij wel een eyeopener.” PMDD heeft een impact op verschillende aspecten in het leven. “De impact is overal, zowel op je werk als privé in je relatie. Maar ook op je sociaal leven, want als je dingen begint af te zeggen dan zie je je vrienden minder.”
Progesteron
Herman Depypere is professor gynaecologie verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Gent zegt dat de aandoening vroeger bekend was onder een andere naam, ‘premenstruele tensie’. “Dat komt voor bij vrouwen die gevoelig zijn aan het hormoon progesteron.” De symptomen kunnen wel verschillen. “Ik heb patiënten die zeggen dat ze in de eerste helft van hun cyclus heel lief zijn en dat dat in de tweede helft totaal omslaat. Bij anderen gaat het dan weer over een gevoel van agitatie of depressie.”
“Als je dus de pil neemt, dan heb je dat hormoon meteen binnen.” De pil bestaat uit een combinatie van oestrogeen en progestatief. “Gelukkig zijn er nu pillen die het hormoon van de tweede helft als een vochtafdrijvend hormoon bijvoegen. Dat kan wel een oplossing zijn.” Volgens de professor hebben heel veel vrouwen last van de aandoening.
Bespreekbaar
Veel vrouwen zoeken naar antwoorden op vragen over hun menstruatie. “Het is belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar is. Daarom heb ik ook een boek geschreven over de menopauze”, zegt de professor. “Op die manier kunnen ze zelf dingen uitzoeken en hun idee vormen.”
Luister ook
Spaanse gemeente Girona voert menstruatieverlof in voor ambtenaren
"Veel artsen durven geen hormoontherapie voor te schrijven. Onzin!"
Babs (39): "Ik heb pijnstillers nodig om mijn menstruatie door te komen en probeer mijn werkplanning erop af te stellen"