Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Is de Auwch Award voor het Rekenhof terecht?

ma 11 feb. - 10:34

Als de Vrouwenraad aanbelt en ze hebben een cactus bij,dan weet je dat het niet is om je te feliciteren.
Auwch Award

Maandagochtend kreeg het Rekenhof een cactus cadeau. Dat is het symbool van de Auwch Award van de Vrouwenraad, die elk jaar wordt uitgereikt aan een organisatie die uitblonk door vrouwonvriendelijkheid.

In het Rekenhof zijn maar 2 op de 12 “raadsheren” vrouwen, is de klacht van de Vrouwenraad. En de voorbije jaren is een aantal mogelijkheden om meer vrouwen te benoemen niet benut. "Als iemand de portemonnee kan controleren, dan zijn het wel vrouwen," zei Magda De Meyer van de Vrouwenraad.

Hoe word je raadsheer van het Rekenhof?

Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) legt in 'De Wereld Vandaag' hoe de procedure in zijn werk gaat. Telkens een raadsheer van het Rekenhof ontslag neemt of met pensioen gaat, wordt een vacature openbaar gemaakt in het Staatsblad. Iedereen kan meedingen. Doorgaans zijn er tien tot twintig kandidaten, maar daar zijn maar weinig vrouwen bij.

Boekhouders zijn vaak saaie mannen. Je komt minder saaie vrouwen tegen

“1 kandidaat op 14 was een vrouw, of 2 op 12", dat was de score de voorbije keren volgens Van Biesen. "En we kunnen natuurlijk moeilijk automatisch die ene vrouw benoemen. Dat is niet van deze tijd."

Vaak komen de kandidaten uit de audit-wereld, en dat is een echte mannenwereld. "Een boekhouder is vaak een saaie man, en saaie vrouwen kom je eenvoudigweg al minder tegen,” lacht Van Biesen.

We voegen altijd een voetnoot toe over de ondervertegenwoordiging van vrouwen

Kandidaat-raadsheren voor het Rekenhof komen voor een Kamercommissie voor een  selectieprocedure met een schriftelijke en mondelinge verdediging. Daarna wordt aan de Kamer een shortlist voorgelegd, in samenspraak met alle politieke fracties. “Telkens met de voetnoot dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn”.

Twee op vier keer voor een vrouw gekozen

“Bij de voorbije vier vacatures is in twee gevallen voor een vrouw gekozen”, stipt hij aan. “Toen mevrouw De Meyer nog in het parlement zat (voor SP-A, nvdr), was er sprake van pure politieke benoemingen."

De nieuwe procedure is objectiever. Overigens zijn de toplui van de Nationale Bank of de beurswaakhond FSMA wel nog politiek benoemd, zoals bijvoorbeeld onlangs Steven Vanackere, oud-minister voor CD&V, die Marcia De Wachter opvolgt als directeur bij de Nationale Bank.

Luk Van Biesen is niettemin optimistisch: “Ik ben er vast van overtuigd dat het aandeel van de vrouwen sterk zal stijgen de komende jaren.” Maar hij blijft voorzichtig. Begin volgend jaar gaat aan Franstalige kant een raadsheer met pensioen. "Dat biedt een kans, voor een vrouw of voor een man. We zullen altijd de kandidaat met de beste papieren voorleggen aan de fracties”.

Beluister het gesprek met Luk Van Biesen:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet