Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Is het illegaal om je kat buiten te laten rondzwerven?

wo 27 nov. - 9:04

Eigenaars van katten staan er vaak niet bij stil, maar als hun huisdier buiten rondzwerft, richt het heel wat schade aan aan de natuur. Voor bijna 370 bedreigde diersoorten is de huiskat een gevaar. Twee Nederlandse juristen stellen nu op basis van Europese wetgeving voor natuurbescherming dat het illegaal is om je kat vrij buiten te laten lopen.
© Pixabay

De juristen Arie Trouwborst en Han Somsen publiceerden een artikel in het tijdschrift Journal of Environmental Law. Daarin stellen ze dat de huiskat een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld is. Slachtoffers zijn vogels en kleine zoogdieren, zoals (vleer)muizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën.

De laatste tien jaar zijn er verschillende studies gepubliceerd waaruit blijkt hoe schadelijk katten zijn voor hun omgeving. In Nederland worden jaarlijks meer dan 140 miljoen dieren gedood door katten. Uit een andere studie op basis van Belgische en Franse cijfers blijkt dan weer dat een van de grootste doodsoorzaken bij vogels die in de tuin leven, een aanval door een kat is.

Voor alle huisdieren geldt dat ze niet ongecontroleerd naar buiten mogen. De kat is op de een of andere manier een uitzondering.

Met het oog op dierenbescherming is het dus beter dat we een huiskat niet vrij laten rondlopen, meer zelfs, volgens de Nederlandse juristen is dat zelfs illegaal. Ze verwijzen naar de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn, die Europese landen verplicht om bepaalde diersoorten en hun leefgebieden te beschermen en mogelijke bedreigingen te beperken. Aangezien katten een bedreiging zijn, zouden die volgens hen wettelijk niet meer vrij mogen rondlopen.

"Er is geen enkele lidstaat die nu het naar buiten laten van katten verbiedt", zegt Arie Trouwborst in 'De Ochtend'. "Wij hebben ons afgevraagd waarom de lidstaten dit blijven gedogen, maar wij kunnen geen enkele reden bedenken. Voor alle huisdieren geldt dat ze niet ongecontroleerd naar buiten mogen. Dat gaat dan over slangen, honden, fretten, noem maar op. De kat is op de een of andere manier een uitzondering."

Vergelijking met roken

Trouwborst vraagt zich af of het niet stilaan tijd wordt om die gewoonte te veranderen, nu we weten hoeveel schade katten aanrichten aan de biodiversiteit. Ook de overheid kan daar een rol in spelen. Hij vergelijkt het met roken. "Voor rokers was het niet leuk dat roken in steeds meer publieke ruimtes verboden werd, maar dat werd gedaan omdat roken schade toebrengt aan anderen", zegt hij.

Beluister het gesprek met Arie Trouwborst in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, Trouw en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet