Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom Jogchum Vrielink niet wil dat zijn katten buiten lopen

wo 17 jan. - 0:13

Jogchum Vrielink is een echte kattenliefhebber. Toch wil hij niet dat zijn huisdieren vrij rondlopen in de natuur. En dat komt omdat hij óók vogelliefhebber is.
“Katten binnen houden is wat meer werk, maar buiten vindt tenminste geen genocide plaats”

Faunavervalsers

Naast rechtsgeleerde is Jogchum Vrielink ook baasje van Mozes en Zelda. En die katten ziet hij liever binnen dan buiten, om een massale vogelsterfte te voorkomen:

De cijfers zijn echt astronomisch: in België hebben we naar schatting zo’n twee miljoen katten, en die doden miljoenen vogels, en kleine zoogdieren.

Soms kan je wel eens een vogeltje redden van een kat, maar dan is het kwaad toch al geschied: de kleine wondjes die zo veroorzaakt werden kunnen ook al zorgen voor een infectie. “Achteraf sterven die dieren alsnog” zegt Vrielink.

Is het dan geen natuurlijk gedrag dat dieren dieren eten? “Onze huiskatten horen helemaal niet thuis in de natuur” zegt Vrielink “Het gaat om gedomesticeerde dieren. Het zijn faunavervalsers. We laten toch ook geen hond in de vrije natuur rondlopen?”

Zielig?

Is het dan niet zielig dat Mozes en Zelda altijd moeten binnenblijven? “Onze dierenarts heeft zelden vrolijkere en gezondere katten gezien dan de onze” zegt Vrielink. “Bovendien leven binnenkatten gemiddeld drie keer zo lang als buitenkatten. Een gemiddelde buitenkat wordt tussen de 3 en de 10 jaar. Binnenkatten worden tussen de 14 en de 20 jaar.”

En worden zijn katten niet gek binnen? “Onze katten waren als kitten al bij ons” zegt Vrielink  “Ze missen dus niets. Het wordt een ander verhaal als je een kat die altijd buiten was naar binnen haalt.”

Een risico van ze binnen te houden is wel dat ze minder kunnen bewegen en zich minder kunnen uitleven. Maar er zijn manieren om dat te compenseren. “Een goed voorbeeld is een kattenren in de tuin. Of zorg voor genoeg speelgoed."

“Katten binnen houden is wat meer werk, maar buiten vindt tenminste geen genocide plaats” besluit Vrielink.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet