De wereld van Sofie
"Je hoeft je niet altijd schuldig te voelen als je aan iets of iemand anders denkt tijdens de seks"
ma 14 okt. - 10:37
Boormachine
"We worden niet opeens helden in bed" zegt Wim Slabbinck in 'De Wereld van Sofie'. "We zijn niet immuun voor wat er gebeurt rondom ons. Als de buurman ineens (letterlijk) met zijn boormachine aan de slag gaat of de kinderen plots 'mama! mama!' roepen, kan de aandacht wel eens verslappen. En dat geeft soms problemen: het kan de opwinding verminderen, of het orgasme kan uitblijven. En dan beginnen mensen zich zorgen te maken of zich schuldig te voelen."
Dat zijn natuurlijk externe afleidende factoren, maar kan het ook gebeuren dat je uit jezelf tijdens het vrijen aan je boodschappenlijstje denkt? "Seks is een bezigheid, die kan heel fijn zijn maar soms ook minder leuk. Je gaat er niet altijd 100% in op. En dat is ook niet nodig. We raken ook gewend aan onze partner. In het eerste jaar van een relatie stijgt de seksuele satisfactie, maar daarna gaat die vaak naar beneden. Hoe minder prikkelend we de seks met onze partner vinden, hoe moeilijker om de aandacht erbij te houden."
Niet meteen denken: "Ziet mijn partner mij nog wel graag?"
"Het kan natuurlijk pijnlijk zijn als je merkt dat je partner met iets anders bezig is. Als je samen aan het koken bent, wil je ook niet dat de ander met zijn gedachten elders zit. Maar seks is natuurlijk gevoelsmatiger dan samen koken. Het komt dan vaak heel hard binnen. Maar je vraagt je dan best af waar dit vandaan komt. Vermoeidheid kan een rol spelen. Je moet je niet meteen gaan denken, ziet mijn partner mij nog wel graag?"
"Een gastronomische maaltijd ga je ook niet voor de tv nuttigen"
Bestaat er een oplossing voor om minder afgeleid te zijn? "Er is geen pilletje, maar blijf beseffen dat seks gaat om voelen en niet om denken" zegt Slabbinck.
"Seks is een vorm van mindfulness waarbij je zo scherp mogelijk in je gevoel gaat treden. Als je van een gastronomische maaltijd wil genieten, dan ga je die ook niet voor de tv nuttigen. Dus wat altijd helpt is zo gedetailleerd mogelijk te voelen, op voorwaarde dat het contact met je partner goed zit. Je moet je persoonlijke 'schijfruimte' benutten voor waar je naartoe wil. Dan zal het boodschappenlijstje wel naar de achtergrond verdwijnen. "
Wat als je het niet kan laten om tijdens het vrijen aan iemand anders te denken? "Uit onderzoek blijkt dat 98 % van de mannen, en 80 % van de vrouwen al wel eens gefantaseerd heeft over een andere partner. In het algemeen dan. Als je specifiek gaat kijken naar fantaseren over iemand anders in bed, dan zeiden 1 op de 2 vrouwen in een poll dat ze dat wel eens deden Het kan soms ook helpen: 20% geeft aan dat ze fantasie gebruiken om afleiding tegen te gaan. Als je dit te vaak doet, ga je misschien wel afstand creëren tot je partner. Daar moet je wel voor opletten."
Eerlijk zijn?
Als je over een andere partner fantaseert, ben je daar best eerlijk over of houd je dat in je jardin secret? "Dat hangt ervan af in welke mate je er een schuldgevoel aan over houdt" zegt Slabbinck. "We zijn ook maar mensen, we kiezen niet altijd waaraan of aan wie we denken."