“Je hoeft niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen”
do 28 dec. - 2:16
“Ik heb een partner, al bijna twintig jaar en twee fantastische kinderen. Toch voel ik me eenzaam. De kinderen worden ouder en leiden hun eigen leven. En met mijn vrouw, mijn levensgezel kan ik nog weinig delen. Geen gemeenschappelijke dromen, interesses, hobby's, vrienden. Niets meer. Deze periode moet je dichter brengen bij je geliefden, maar ik sta verder weg dan ooit.”
Ik heb een partner, al bijna twintig jaar en twee fantastische kinderen. Toch voel ik me eenzaam
De man in de sofa tegenover me zucht. In mijn praktijk hoor ik regelmatig mensen praten over eenzaamheid. Zowel jong als oud. Ze houden het angstvallig verborgen achter de façade van het gezellige gezin, happy single, rebelse puber of sterke alleenstaande mama van twee. Schaamte is vaak de drijfveer. Maar ook angst om niet begrepen te worden of er nog minder bij te horen.
1 250 000 volwassen Belgen voelen zich eenzaam. Bijna twintig procent van de jongeren ervaren het soms, volgens onderzoek aan de KULeuven. Aardig wat toch. Het zijn dus lang niet vooral ouderen, weduwen of weduwnaars. Want die perceptie leeft in onze maatschappij. Eenzaamheid treft iedereen.
Het zijn dus lang niet vooral ouderen, weduwen of weduwnaars. Want die perceptie leeft in onze maatschappij. Eenzaamheid treft iedereen
Eenzaamheid kan intens, allesoverheersend en vreselijk pijnlijk zijn. Toch hoort eenzaamheid bij het leven. Het maakt duidelijk waar je waarde aan hecht, wat je verlangens zijn. Wat je mist en waar je naar streeft. Iedereen heeft zich al eenzaam gevoeld. Dat is normaal.
Het gaat mis wanneer eenzaamheid zich langdurig en structureel in je leven nestelt. Wanneer eenzaamheid iets wordt wat je leven overschaduwt. Eenzaamheid is een subjectief gevoel. Onmeetbaar. De man met vrouw en kinderen voelt zich eenzaam, terwijl de alleenstaande buur net geniet van zijn solitair bestaan.
Eenzaamheid is een subjectief gevoel. Onmeetbaar. De man met vrouw en kinderen voelt zich eenzaam, terwijl de alleenstaande buur net geniet van zijn solitair bestaan
Je hoeft niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen. Meerdere factoren spelen een rol. Ben je minder sociaal vaardig, word je getroffen door een ernstige ziekte of heb je weinig geld? Zo is armoede een erg bepalend element. Hoe eenzaam is het als jij geen mensen kan uitnodigen met Kerst, geen geld hebt voor een feestdis of geen budget hebt voor een cadeau voor de kinderen.
Met de man in de sofa praat ik over wat kwalitatieve relaties voor hem betekenen en hoe hij ze opnieuw meer in zijn leven kan sluiten.
Eenzaamheid schuilt in verschillende hoeken en gaten. Terwijl de eindejaarsperiode voor velen iets is om naar uit te kijken, zijn er heel wat mensen die deze periode minder positief ervaren.
Besef, begrip en een oprecht geïnteresseerd gesprek kunnen wonderen doen. Tijd maken voor een ander is essentieel. Misschien kan jij zo voor iemand een kwalitatieve partner, vriend of buur zijn en eenzaamheid in deze koude winterperiode verder uit de wereld helpen.
Leslie Hodge is klinisch psycholoog en journalist, ze heeft een praktijk Strong Mind in Antwerpen en is auteur van het boek ‘Verborgen Kopzorgen’ . Ze is één van de vaste columnisten voor radio1.be