Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

“Je moet niet denken in de zin van een snel groeiende populier, maar als een traag groeiende eik”

do 29 mrt. - 0:59

Fotograaf Stephan Vanfleteren geeft les aan het KASK, de koninklijke academie voor schone kunsten in Gent. Hij probeert zijn studenten mee te geven om op lange termijn te denken en heel geconcentreerd op één ding te werken.
Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren geeft les aan het KASK, maar je zal hem niet in een lokaal vinden. Met de derdejaars gaat hij een week naar Wallonië om foto’s te trekken en die daarna te bespreken. “Dat is een heel intense week en het kan zeer emotioneel zijn,” zegt Stephan. Er wordt naar elkaars werk gekeken en dat kan heel confronterend zijn. Er komt een lach en een traan bij kijken. De studenten zijn hem heel dierbaar.

Tijd is een ander begrip voor jongeren

“Het is mooi om zo’n jonge mensen zeer gedreven te zien, vol met dromen,” zegt hij. Alles staat hen nog te gebeuren en dat probeert Stephan hen duidelijk te maken. “Ik zeg hen om kansen te gebruiken als ze jong zijn,” zegt hij. Tijd is een ander begrip voor die jonge mensen. Ze hebben het gevoel tijd te kort te hebben terwijl ze zeeën van tijd hebben. Daarom wil Stephan het rendement hoger maken. “Het is onvoorstelbaar wat je kan doen op een dag,” zegt hij.

Als je dat intens werken 150 keer herhaalt op een jaar, dan krijg je prachtige foto’s volgens Stephan. Dat bereik je door geconcentreerd op iets werken. “Ik merk dat we het niet meer gewoon zijn om één ding te doen, we zijn met drie zaken tegelijk bezig,” zegt hij. We zouden onze energie daarom beter focussen op één iets.

Ik merk een soort ongeduld bij jongeren.

Stephan merkt een soort ongeduld bij jongeren, en dat komt deels door hun omgeving, de manier waarop we communiceren en wat de maatschappij verlangt. “Neen, je moet op lange termijn durven denken,” zegt hij. Je moet volgens hem niet denken in de zin van een snel groeiende populier maar als een traag groeiende eik. Soms ziet Stephan goede talenten die als een raket omhoog gaan. “Dan hoop ik maar dat ze daar binnen tien jaar nog staan,” zegt hij.

Je moet ambitie hebben en willen werken, en blijven gaan ook al denk je dat het niets wordt. Dat is ook iets wat Stephan probeert mee te geven. Net als je denkt aan stoppen, moet je blijven doorgaan. “Die tien percent maakt het verschil,” beweert hij.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet