Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Je zal je nog wel bedenken”

wo 24 okt. - 9:35

13% van de Belgen tussen 25 en 35 jaar wil bewust kinderloos blijven. Fien De Baere is 28 jaar, haar vriend 36. Hij wil geen kinderen, maar zij twijfelt. Ook Evelien Chiau is bewust kinderloos. En daar heeft de omgeving weinig begrip voor.
Foto: Evelien Chiau

Felle reacties

“Ik heb mij altijd de vraag gesteld of ik wel kinderen wil.” vertelt Fien in 'Bij Debecker'. “Maar het moment waarop ik mijn vriend tegengekomen ben die zei “voor mij liever niet” voelde ik meteen een druk”. Wanneer Fien erover sprak met vriendinnen of familieleden botste ze vaak op heel verraste of felle reacties.

“Mijn zus zei meteen “Jullie kunnen toch niet samen blijven”. Maar mensen gaan uit elkaar voor zoveel redenen. Ga je dan iets stopzetten als je nog niets zeker weet?” vertelt Fien.

De druk om kinderen krijgen voelt ze niet alleen in haar eigen omgeving, het is ook iets maatschappelijks. “Ik krijg enorm veel gepersonaliseerde reclames. Elk filmpje dat ik op Youtube bekijk wordt voorafgegaan door een reclamefilmpje voor een zwangerschapstest of een babypakje”.

De keuze om kinderen te hebben lijkt ook voor velen gewoon evident naarmate we ouder worden. “Tegen meisjes van 16 jaar zeggen we dat kinderen een hele verantwoordelijkheid zijn en dat ze toch goed moeten nadenken. Wanneer je een bepaalde leeftijd hebt vraagt niemand zich nog af waarom je de verantwoordelijkheid van een kind opneemt”, gaat Fien verder.

En er als 28-jarige goed over nadenken is ook belangrijk volgens Fien. “Ik wil ook een mooie carrière en ik heb veel nevenactiviteiten. Mijn leven zou heel hard moeten omgegooid worden om een kind erin te verwelkomen”, vertelt ze.

"Alsof ik geen eigen beslissingen kan nemen"

Evelien Chiau is 28 jaar, single en wil bewust geen kinderen.

“Ik ben iemand die zelf heel graag tijd spendeert met kinderen”, vertelt ze. Mensen vragen zich maar al te vaak af waarom Evelien dan zelf geen kinderen wil. En vooral of ze die nog wil in de toekomst.

Ja maar, je zult je wel nog bedenken.

“Wat mij het meeste stoort is dat mensen heel snel zeggen “Ja maar je zult je wel nog bedenken”. Alsof ik geen eigen beslissingen kan nemen over mijn leven en mijn hormonen dat wel in mijn plaats zullen beslissen”, aldus Evelien.

Eenzaamheid blijft volgens Evelien ook nog een argument dat vaak gebruikt wordt. Ze hoort vaak “Wacht maar tot je later in het rusthuis zit en je niemand meer hebt om u te bezoeken”. Maar dat zou geen reden mogen zijn om kinderen te krijgen. “Als je kinderen krijgt omdat je later niet alleen wil zitten in het rusthuis, dan weet ik niet of dat de perfecte drijfveer is”, vertelt ze. “Ik krijg trouwens ook regelmatig te horen “En wie gaat er uw pensioen betalen? Mijn kinderen he!””.

Dries van Langenhove tweette onlangs “Als je geen kinderen hebt zal het laatste deel van je leven gevuld zijn met toenemende dood, als je wel kinderen hebt zal het gevuld zijn met toenemend leven. Kies verstandig.” 

Dat gevoel van “Iedereen rondom mij begint te sterven en er is hier geen nieuw leven” is er bij sommigen wel, maar niet bij Evelien. “Als ik in mijn omgeving rondkijk, zie ik dat de meeste van mijn vrienden wel kinderen hebben. Dus ik kan mij niet voorstellen dat er geen ‘toenemend leven’ in mijn leven zal zijn. Ook niet over 40 jaar”.

Keuze wordt niet serieus genomen 

Evelien kampt al 15 jaar met baarmoederproblemen en heeft vaak pijn. Artsen zijn voorzichtig met oplossingen, omdat de meeste haar onvruchtbaar zouden maken. En dat willen ze absoluut vermijden bij jonge vrouwen. Ook als die zich willen laten steriliseren, zien de meeste gynaecologen hen niet graag komen. “Ik begrijp hen volledig, maar jij beslist nog steeds zelf over je lichaam”, vertelt Evelien.

Een onderzoek van de Vrouwenraad bevestigt de maatschappelijke spanningen. Vrouwen zonder kinderen voelen dat hun keuze niet serieus genomen wordt door hun omgeving. We denken te vaak dat vrouwen wel van mening zullen veranderen eens ze de ideale partner tegen het lijf lopen of hun biologische klok gaat tikken. Sommige dokters staan ook heel negatief tegenover sterilisatie omdat ze ervan uitgaan dat vrouwen zich gaan bedenken.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet