Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Kat keert terug naar huis na vijf jaar. Hoe uitzonderlijk is dat?

do 14 dec. - 1:37

Verbazing alom ten huize van Jenny Sleeuwaegen in Ruisbroek. Haar kat die al vijf jaar verdwenen was, stond opeens voor de deur. Een uitzonderlijke situatie? 'Nieuwe Feiten' zocht het uit.
"Katten zijn klootzakken" zegt Lieven Vandenhaute

Het was een mooi sinterklaasgeschenk op 6 december. Aai, de gecastreerde zwarte kater van de familie Sleeuwaegen, kwam doodleuk door de achterdeur weer binnen. “We hadden niet gedacht dat we hem ooit nog zouden terugzien” zegt Jenny. “We dachten dat hij overreden of meegenomen was, en talloze zoekacties leverden niets op.”

Is Jenny na al die jaren wel zeker dat het om Aai gaat? “Ja, want hij kijkt scheel en is opvallend groot” zegt Jenny. Hij leek haar ook onmiddellijk te herkennen:

Hij sprong bij mij op de zetel en begon te spinnen. Wat later ging hij zelfs naar de kast met het katteneten.

Vrij uitzonderlijk

“Dit is niet ongewoon, maar wel vrij uitzonderlijk” reageert kattendeskundige Anneleen Bru in Nieuwe Feiten. “Meestal gaat het om een week of twee weken.”

Dat een kat soms een tijd kan verdwijnen heeft met het karakter van het dier te maken, maar ook met de manier waarop ze met hun territorium omgaan. Zo hebben katten verschillende territoria: een ‘hartsgebied’ waar ze zich veilig voelen en eten en slapen, en een ‘ruimer leefgebied’. Daarnaast hebben ze ook nog een jachtterrein.  Omdat katten opportunisten zijn, kunnen die favoriete gebieden al wel eens wijzigen, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe kat in de buurt is, of wanneer ze geschrokken zijn. Daarom mag je een vreemde kat nooit zomaar eten geven, want je kan een kat zo wegtrekken van zijn thuisomgeving.

“Katten zijn klootzakken” besluit Lieven Vandenhaute.  "Opportunisten eerste klas." Maar dat ze een supergeheugen hebben, kan hij niet ontkennen. Na vijf jaar wist Aai immers nog waar de kattenbrokken lagen.

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet