De bende van Annemie
“Ketchupmondjes op een bord voor je kind tekenen? Ik hou meer van het eerlijke verhaal”
di 17 apr. - 2:52

Sinds kort kregen enkele groenten een nieuwe naam bij Delhaize. Oesterzwammen werden ‘kaboutertrompetten’, wortels heten nu ‘oranje raketten’ en selderstengels zijn ‘elfenglijbanen’ geworden.
Te speels
“Alles wat ervoor zorgt dat kinderen beter en gezonder gaan eten is goed” reageert Seppe Nobels, chef-kok van Graanmarkt 13, in 'De Bende van Annemie'. “Ik vind dat positief, maar ik ga er niet aan meedoen. Ik vind het niet echt nodig, het is een beetje te speels.”
Het doet hem wat denken aan de ketchupmondjes die ouders op een bord tekenen, om het eten wat ‘kindvriendelijker’ te maken. “Ik hou meer van het eerlijke verhaal” zegt Nobels. “Vertel hen gewoon eerlijk wat er leeft.”
Kinderen willen au sérieux genomen worden. Ze moeten presteren op school, en moeten als grote mensen door het leven gaan. Waarom zouden we hen dan betuttelen als het over voeding gaat?
Alles proeven
Aan het betuttelen doet Nobels dus niet mee. Zijn dochters moeten alles proeven. En hij vertelt hen ook waar het eten vandaan komt: uit de tuin bijvoorbeeld, of van bij de boer.
Eten de dochters van Seppe Nobels dan alles? “Ze hebben natuurlijk wel hun voorkeuren”, zegt hij. “Mijn jongste dochter is niet zot van warm witloof bijvoorbeeld, maar rauw vindt ze het wel lekker.” Maar eigenlijk lusten ze alles.
Maar niet elk kind is hetzelfde natuurlijk. Zijn er niet veel kinderen die gewoon een voorkeur hebben voor zoet en vet? Dat wil Nobels niet gezegd hebben. “Kinderen vinden bitter en zuur ook heel interessant. Er zijn gekke snoepsoorten vol met suiker die zuur en bitter zijn, en die kinderen ook wel spannend vinden.”
Weg met de platgekookte groenten!
“Het gaat er gewoon om hoe leuk en aantrekkelijk je het maakt” gaat hij verder. “Geef je groenten bijvoorbeeld een heel krokante en mooie beet, zoals snoep of chips, dat is al een stap vooruit. Je groenten plat koken is niet interessant (en papperig!)”
Wat volgens Nobels ook meespeelt in het hele verhaal, is dat we de seizoenen volledig kwijt zijn. “In december vind je frambozen in de supermarkt. Is het niet leuker om naar iets te kunnen uitkijken? Dat maakt het allemaal veel spannender” besluit hij.