Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Longen doen pijn en ik ben verward": ook coronapatiënten die nooit in ziekenhuis lagen, kunnen nog maanden last hebben

do 17 sep. - 4:13

Coronapatiënten die nooit in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen maanden na hun besmetting nog steeds hulpbehoevend zijn. Dat blijkt uit een onderzoek waar de universiteit van Hasselt aan heeft meegewerkt. Bijna 1 op de 3 van de 210 ondervraagde patiënten zegt drie maanden na de besmetting nog steeds hulp nodig te hebben bij dagelijkse activiteiten. "Een vergeten groep" zegt professor Chris Burtin van de faculteit Revalidatiewetenschappen (UHasselt) in 'De Ochtend'.
© Benoit Doppagne (Belga)

Patty Van Deuren is 48 en werd in maart ernstig ziek na een coronabesmetting. Toch werd ze nooit opgenomen in het ziekenhuis. "Ik kampte wekenlang met ademnood, ik had het gevoel dat mijn longen gingen scheuren", vertelt ze. "Maar blijkbaar was mijn saturatiewaarde, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, nog aanvaardbaar en kon ik dus niet naar het ziekenhuis."

Mijn longen doen ook af en toe nog pijn, ik ben verward, vergeetachtig.

Nu, een half jaar later, is Patty nog steeds niet helemaal genezen. "Het gaat al een pak beter, maar ik ben nog altijd snel vermoeid. Huishoudelijke taken die ik vroeger op een halve dag tijd klaar kreeg, moet ik nu spreiden over drie dagen. Mijn longen doen ook af en toe nog pijn, ik ben verward, vergeetachtig...  Mijn herstelproces gaat extreem traag. Ik ben zeker nog niet de persoon die ik ervoor was."

Lees verder onder de getuigenis van Patty

"Een vergeten groep"

"Wij volgen een groep van patiënten op die nooit in het ziekenhuis hebben gelegen, maar die wel langdurige klachten hebben ontwikkeld" zegt professor Chris Burtin van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan de UHasselt in 'De Ochtend'. "Dat is een klein beetje een vergeten groep. Officieel zijn ze nooit heel erg ziek geweest, omdat ze nooit in het ziekenhuis zijn geweest. Ze hebben het gevoel dat ze tussen wal en schip belanden."

Het gaat ook om relatief jonge mensen: de groep die Burtin op dit moment volgt, heeft een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Ze hebben zich verenigd in een Facebookgroep, waar ze ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Op die manier kwam Burtin bij hen terecht. Waarna hij meteen ook duidt dat er ook jongere en oudere mensen zijn die dezelfde klachten hebben. 

"Honderden, misschien wel duizenden mensen"

Patty werd ziek in maart. Is het een uitzondering dat ze zich een half jaar na de besmetting nog steeds niet helemaal fit voelt? Burtin vreest van niet, al wil hij ook geen paniekboodschap verspreiden. "Het gaat om honderden, misschien wel duizenden mensen die dit soort problemen ondervinden. Het is een groep die aandacht nodig heeft, die moet opgevolgd worden."

En wat met haar vergeetachtigheid? "Wat heel specifiek is aan COVID-19 is dat het zo'n brede waaier aan symptomen met zich meebrengt. We komen aan een lijst van zeker 40 symptomen, waaronder aandachtsstoornissen en vergeetachtigheid. Maar vermoeidheid is wel het hoofdsymptoom."

Beluister het gesprek met Chris Burtin in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet