Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Maggie De Block: “Mensen hebben recht op privacy. Volgen waar u gaat en staat, daar moeten we een discussie over hebben”

za 28 mrt. - 9:51

De maatregelen tegen het coronavirus zijn verlengd tot 19 april. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad gisteren beslist. De kans bestaat dat er na die datum nog een verlenging komt tot 3 mei. “We volgen dagelijks op hoe alles loopt en dan zien we wel”, reageert Maggie De Block in ‘De Ochtend’.
Maggie De Block

Waarom niet meteen verlengen tot 3 mei?

“Voorlopig staat de einddatum op 19 april, maar we gaan dagelijks opvolgen hoe de situatie evolueert en dan zien we of er een verlenging nodig is”, zegt Maggie De Block in ‘De Ochtend’.

Het virus is nog helemaal niet moe, dus we moeten beseffen dat de maatregelen nog even zullen blijven

“Toch denk ik dat iedereen er zich van bewust is dat dit niet zomaar weggaat. We zien dagelijks nieuwe gevallen en het virus is nog helemaal niet moe. Dus we moeten beseffen dat de maatregelen er nog even zullen blijven. Zelfs als het beter gaat zullen we toch nog niet direct allemaal elkaar moeten gaan knuffelen, maar afstand nemen en onze handen blijven wassen”.

Scholen na de paasvakantie

Het ergste probleem is dat mensen nu nog besmet raken en moeten vechten voor hun leven

Wat met scholen na de paasvakantie? “Iedereen moet afstand nemen van hun dagelijkse routine en ‘out-of-the-box’ denken. Het ergste probleem is dat mensen nu nog besmet raken en moeten vechten voor hun leven. We moeten onze planning aanpassen, en dat is niets als we daarmee levens kunnen redden”.

Mogen we nog buiten fietsen of wandelen?

“De huisarts in mij zegt, ga wandelen, ga fietsen, ga stappen en knik vriendelijk naar de mensen die passeren. Dan ben je buiten, kan je ontspannen en is je hoofd leeg”.

Ga wandelen, fietsen of stappen en knik vriendelijk naar de mensen die passeren

“We moeten ook weten dat een situatie als deze veel stress geeft aan mensen en eens gaan wandelen en fietsen kan helpen. Maar gebruik je gezond verstand. Je mag buiten gaan, maar je moet afstand houden van anderen”.

Wat met testen? En moeten we op de voet gevolgd worden?

Andere landen die heel efficiënt omgaan met het coronavirus testen enorm veel. Hoe zit dat bij ons? “Er worden nieuwe technieken ingezet om meer testen te kunnen doen. Niet alleen voor nu, maar ook voor het monitoren achteraf”.

Volgen waar u gaat, staat en doet of niet doet, daar moeten we een goede discussie over hebben. Mensen hebben recht op privacy.

Testen is belangrijk om een goed beeld te hebben van het aantal besmette gevallen, maar je bent er weinig mee als geteste personen niet gevolgd worden. Kan een app die opspoort met wie we contact hebben daarbij helpen? “We moeten oog hebben voor de privacy van de mensen. Een app gebruiken is een zaak, maar volgen waar u gaat, staat en doet of niet doet, daar moeten we een goede discussie over hebben. Mensen hebben recht op privacy”.

We moeten ervoor zorgen dat we geen overhaaste maatregelen nemen die nog een grotere impact gaan hebben op ons leven

“Het wordt een afweging tussen volksgezondheid en privacy, dat moet in evenwicht zijn. We moeten zelf zien wat in deze situatie aanvaardbaar is. Landen als China en Zuid-Korea zijn volledig anders dan hier, en we moeten ervoor zorgen dat we geen overhaaste maatregelen nemen die nog een grotere impact gaan hebben op ons leven”.

Beluister het volledige gesprek met Maggie De Block:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet