Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

#weetikveel

"Meditatie is een beenharde praktijk omdat je jezelf tegenkomt. En daar gaan heel veel mensen voor op de loop"

do 6 aug. - 0:19

“Ga zitten, sluit je ogen en denk aan niets.” Dit klinkt makkelijker dan het is. Veel mensen vinden mediteren te zweverig en onnodig, maar acteur en regisseur Peter De Graef ontdekte dat meditatie echt kan helen.
© Radio 1

“Meditatie is een beenharde praktijk”, begint Peter De Graef. “Het is niet voor softies. Hoewel het vooral softies zijn die de moed hebben om het te gaan doen. Het is beenhard omdat je jezelf enorm tegenkomt en daar gaan de meeste mensen voor op de loop.”

Zinken in je bewustzijn

“Voor mij is meditatie je laten zinken. Ik vergelijk het met de oceaan: boven zijn er golven en kan het stormen, maar 20 meter onder de oppervlakte is het stil en rustig. Al kan je bij meditatie wel blijven ademen”, zegt De Graef.

“Je laat je zinken in je eigen bewustzijn. We zitten vastgezogen als mosselen aan ons ego, aan onze persoon. En we denken dat we ons lichaam zijn. Vervolgens onze naam, ons beroep, onze geschiedenis, onze voorkeuren en dan onze overtuiging. En in het sociale veld worden we in die persoon bevestigd, wordt dat versterkt. Als we ons helemaal alleen zetten, krijg je die versterking niet meer. En dat moet je op den duur loslaten want een persoon wordt zot in zijn isolement.”

Confrontatie met jezelf

“Het is een weerbarstige praktijk”, volgens De Graef. “Iedereen gaat er van op de loop. En dat begint al met de ‘dat is niks voor mij’ of ‘dat is te zweverig’. Dat is al de eerste verdedigingslaag van ons ego om daar niet aan te moeten beginnen.”

Het is niet altijd even leuk om geconfronteerd te worden met je eigen gedachten. “Dat is echt gewoon niet tof. Maar je begint toch vrij snel resultaat te zien. Er is iets dat zich verzet maar er is ook iets anders dat zich aangetrokken voelt. Daar verbaas ik me ook altijd over. Dat je precies toch altijd terug wil gaan zitten.”

Weg met de rommel

“Ik geloof dat het voor iedereen goed is om het te doen. Al die rommel die heel de dag door je hoofd gaat en ’s avonds om bij te komen ga je Netflixen. Zo krijg je er nog meer rommel bij. Dus dan denk ik: laat het eens los”, aldus De Graef.

Er is al wetenschappelijk onderzocht wat mediteren met je lichaam doet. “Er gebeurt heel veel. En die onderzoeken zijn heel goed onderbouwd. Er komen onder andere gelukshormonen vrij, die ook worden aangemaakt als je verliefd bent. Je genereert geluk. Onderzoekers kunnen dat ook meten in je hersenen.”

Egogeluk

“Je hebt egogeluk, waarbij je carrière goed gaat, je wat meer geld verdiend waardoor je ver op reis kunt en daarover kan vertellen aan mensen, maar er is ook een andere vorm van geluk waarbij je je uit heel dat circus laat wegzakken. Waarbij al die dingen niet meer nodig zijn. En dat is zo mooi aan meditatie. En als het niet goed gaat, denk dan aan deze 3 dingen: geduld, vriendelijkheid en volharding."

Kobe Ilsen en Peter De Graef doen zelf even aan zitmeditatie:

Herbeluister het gesprek in #weetikveel:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet