Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Meer vrouw op straat? “Een fantastisch initiatief"

do 30 jan. - 12:06

Meer straten naar vrouwen genoemd krijgen. Dat is het opzet van ‘Meer vrouw op straat’. “Een fantastisch initiatief” vindt Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang Van Limburg. Zij wil graag een Jeanne Driessenstraat in Limburg. Of twee zelfs! Eentje in Genk, en eentje in Maaseik.
Indra Dewitte

Al enkele maanden voert Sofie Lemaire actie om meer straten naar opmerkelijke vrouwen vernoemd te krijgen. Ze trok daarvoor al naar verschillende grote Vlaamse steden. Deze week wil Radio 1 ook de gemeenten en kleinere steden aanporren om mee op de kar te springen. Zo bieden we campagnemateriaal aan, om promotie te maken voor ‘Meer vrouw op straat’.

Ook Indra Dewitte voert mee campagne. “Ik zou graag Jeanne Driessen naar voren schuiven, een soort katholieke feministe avant la lettre” zegt ze in ‘De Ochtend’.

“Een fantastische madam”

“Jeanne Driessen was een fantastische madam" zegt Dewitte. "Ze werd in 1892 in Maaseik geboren, maar woonde en werkte daarna heel lang in Genk. Haar pa was 9 jaar lang burgemeester van Maaseik, maar dat doet er niet toe: haar eigen traject is fantastisch. Ze was een van de eerste leerlingen die ging studeren aan de katholieke hogeschool die net was opgericht in Antwerpen, in 1921. Nu vinden we dat allemaal normaal, maar toen was dat niet zo.”

Na haar studies ging ze een tijdje lesgeven in Brussel, maar verhuisde uiteindelijk terug naar Limburg, waar ze de KAV oprichtte. Driessen was ook de eerste Limburgse vrouw ooit die mocht zetelen in onze Senaat. “Met 23.000 voorkeursstemmen werd ze toen rechtstreeks verkozen.” Ze heeft het zelfs zover gebracht dat ze ons land mocht vertegenwoordigen in de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

(lees verder onder de foto van Jeanne Driessen)

Jeanne Driessen

Jeanne Driessen

Belangrijk voor Limburg

“Driessen heeft geweldig werk verricht voor de mijnwerkersvrouwen” zegt Dewitte. “Ze was heel emancipatorisch, erg bewogen en was belangrijk voor de economie in Limburg. Zo vormde ze in de jaren ’50 en ’60 een groepje rond gouverneur Louis Roppe, om van Limburg een economisch centrum te maken.”

Daarom verdient Jeanne Driessen een straat die naar haar vernoemd wordt, besluit Dewitte. En waarom niet meteen twee? Eentje in Genk én eentje in Maaseik.

Beluister het gesprek met Indra Dewitte in 'De Ochtend':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet