Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Interne Keuken

Mohamed Amin Chaib schreef een boek over zijn broer en Syriëstrijder Hicham

za 11 jun. - 0:04

Helemaal in het begin van het boek van Mohamed Amin Chaib staat een prachtige foto van de kleine Mohamed op de arm bij zijn grote broer Hicham. Ze lachen breed. Zoveel jaar later, kort na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem, laat IS een gruwelijke video op de wereld los waarin de terreur wordt toegejuicht door een volwassen man met een baard. Voor hem zit een gevangene in een oranje overall geknield op de grond. De man met de baard schiet hem dood. Hicham is een moordenaar.
Mohamed Amin Chaib en Hicham Amin Chaib

Mohamed Amin Chaib pende zijn pijn neer in het boek: ‘Aanslag op het hart. Hoe ik mijn broer verloor aan IS’. “De foto zegt veel”, vertelt hij. “Het komt niet overeen met het beeld dat je hebt van iemand die zich aansluit bij IS.” Zijn broer werd hier geboren, at graag een biefstuk-friet en blonk uit in imitaties van Kamiel Spiessens.

Het boek bevat ook een tweede foto, een beeld uit een video daags na de aanslagen in Brussel. Hicham verheerlijkt in die video de aanslagen en vermoordt vervolgens een gevangene. “De laatste klap”, vertelt Chaib over dat allesbepalende moment. De gruwel brak het ‘onafscheidelijke elftal’, dat hij zijn broers en zussen noemde.

"Elke religie wordt misbruikt"

“Ik heb jammer genoeg geen volledig antwoord op het waarom”, betreurt de schrijver. "Maar wij moslims moeten ook de hand in eigen boezem durven steken. Want zaken die we niet uitleggen, worden uit de context getrokken. Dat heeft niet niet louter met de islam te maken, want elke religie wordt misbruikt.”

Onderwijs biedt het antwoord 

Toch ligt volgens Chaib, imam, islamdocent en docent binnen de lerarenopleiding, de oplossing voor een vredelievende islam niet in meer afstand nemen van de religie, maar net in toenadering. “We moeten de godsdienst beter leren te begrijpen. Op jonge leeftijd moeten we kinderen de juiste blik meegeven om teksten te interpreteren.” Hij benadrukt de impact en het belang van kwaliteitsvol onderwijs. 

“Radicalisering is een proces, dat vaak start met het aankaarten van onrecht”, vertelt hij. “Maar natuurlijk hoeft activisme niet steeds door te slaan in extremisme.” De verandering bij zijn broer verliep ook in fases.

Radicalisering is een proces, dat vaak start met het aankaarten van onrecht

Een afgesloten hoofdstuk

De familie wordt kort na het plaatsen van de video op sociale media door het slijk gehaald en bedreigd. Er volgt een inval van de politie. En dan besluit Chaib er niet langer het zwijgen toe te doen: “Je moet dit verhaal durven schrijven en uitleggen. Want als ik dat niet doe, schrijven anderen het voor ons.”

Het lot van Hicham blijft twijfelachtig: “In 2018 is mijn broer waarschijnlijk overleden, maar we hebben geen bewijs. Toch is dit voor ons een afgesloten hoofdstuk. We kunnen niet langer leven in onzekerheid.”

Luister ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet