Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Ozark Henry: “Een rok? Ik heb dat altijd heel schoon gevonden, ik vind ook dat ik ermee sta”

ma 2 mrt. - 10:59

Al enkele dagen gaat de nieuwe campagne van Zalando over de tongen. In die campagne van de webshop zie je vrouwen in een stoer kostuum en draagt een man een jurk. Niks nieuws onder de zon voor Ozark Henry en Stef Kamil Carlens.
© Siska Gremmelprez (Belga)

Een kostuum alleen voor mannen op het werk? Roze outfits of jurken alleen voor meisjes? Onder het motto ‘Goodbye Stereotypes. Hello Zerotypes’ wil Zalando komaf maken met hokjesdenken.

“Lijkt me iets om terug te sturen” schreef Theo Francken over die jurk van Zalando op Twitter. Maar er zijn andere mannen die wél enthousiast zijn over een jurk, een rok of een jumpsuit. Ozark Henry en Stef Kamil Carlens bijvoorbeeld.

Ozark Henry: “Niet om te provoceren of rebelleren”

In 2014 verscheen Piet Goddaer, alias Ozark Henry, op de cover van het magazine ‘Vanity Fair’ met een rok - dat was toen groot nieuws - maar eigenlijk startte hij er al op zijn 16de mee. “Ik heb altijd rokken gedragen” zegt hij in ‘De Wereld Vandaag’. “In het begin was dat een issue, maar nu is dat al veel minder.”  Hij heeft nooit ervaren dat een rok meer mannelijk of vrouwelijk zou zijn. “Ik vind dat gewoon een kledingstuk, waarmee je staat of niet mee staat. Net zoals een broek niet per definitie meer mannelijk of meer vrouwelijk is. Uiteraard zijn er pasvormen, maar dat is iets anders natuurlijk.”

“Ik heb dat altijd heel schoon gevonden, ik vind ook dat ik ermee sta” zegt Ozark Henry. Het deerde hem dan ook niet dat er reacties op kwamen.  Hij associeert het dragen van een rok gewoon met een soort van vrijheid. Net zoals een vrouw ook alles ‘mag’ dragen.  “Sommige mensen dachten dat ik het deed om te provoceren of te rebelleren, wat helemaal niet het geval was.”

(lees verder onder de foto's)

Alleen maar enthousiasme bij Ozark Henry dus, al vindt hij het wel jammer dat hij door zijn lengte – hij is net geen 2 meter – qua keuzes beperkt werd. Daarom maakte zijn vriendin vroeger zijn rokken. Ondertussen zijn er al heel wat meer designers die de rok omarmd hebben.

Stef Kamil Carlens: “Heel bevrijdend”

Ook Stef Kamil Carlens droeg vroeger  wel eens een jurk op of naast het podium. “Heel bevrijdend” vond hij dat. “Kleren vertegenwoordigen een soort state of mind. Als je je vrij genoeg voelt om als man een rok te dragen, zal je je op ander gebied ook vrij voelen.” Ook hij lag niet wakker van de reacties. “Ik voelde me er goed bij” zegt hij. En daarom durfde hij zonder probleem in minder doordeweekse dingen verschijnen. Zoals een jumpsuit met bloemetjes bijvoorbeeld.

(Lees verder onder de foto)

Vandaag draagt Stef Kamil Carlens geen jurken meer. “Dat zal waarschijnlijk ook wel iets met de leeftijd te maken hebben. Of met het feit dat ik vader ben, en een andere positie in de maatschappij heb dan in mijn twintiger jaren. Ik voel gewoon die behoefte niet meer. Maar ik voel me nog altijd heel vrij, wat kleding betreft.”

Beluister het gesprek met Ozark Henry en Stef Kamil Carlens in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet