Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Motivatie om coronamaatregelen te volgen, stijgt opnieuw: "Versoepeling geeft motivationele zuurstof"

di 5 mei - 9:45

De vrijwillige motivatie om de coronamaatregelen in ons land na te leven, neemt sinds 1 mei weer licht toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de motivatiebarometer van de UGent.
© Kurt Desplenter (Belga)

Een groep psychologen van de UGent brengt al sinds het begin van de coronacrisis cijfers in kaart over de motivatie bij de bevolking om de coronamaatregelen na te leven. Bij het begin van de "zachte lockdown" lag de vrijwillige motivatie hoog. 81 procent van de bevraagde personen voelde zich gemotiveerd om de maatregelen na te leven. Maar week na week ging de motivatie naar beneden, met een dieptepunt na de moeilijke persconferentie van de Veiligheidsraad op 24 april. 51 procent bleef er nog over. In de laatste dagen is dat cijfer opnieuw gestegen naar 58 procent.

Professor Maarten Vansteenkiste heeft het over "voorzichtig goed nieuws". "Meteen na 24 april vond men de overheid heel veeleisend, de communicatie weinig samenhangend en ervaarde men weinig steun. Vorige week beging men opnieuw de fout rond de mondmaskers en was niets helder. Maar sinds eind vorige week, op het ogenblik dat de verwarring rond de mondmaskers was uitgeklaard, werd de overheidscommunicatie opnieuw als meer motiverend ervaren. Het invoeren van mondmaskers en de duiding bij het waarom hiervan, deed de bevolking stilstaan bij haar motivatie, wat helpt verklaren waarom de vrijwillige motivatie sinds 1 mei licht is toegenomen."

Een tweede verklaring voor de toegenomen motivatie is ongetwijfeld de versoepeling van de maatregelen op zich. "De bevestiging van de aangekondigde versoepeling vorige week gaf de bevolking de nodige motivationele zuurstof", luidt het. "Dankzij de versoepeling herwint de bevolking een deel van haar verloren vrijheid. De mensen die opnieuw gaan werken, komen in contact met een breder sociaal netwerk, wat ervoor zorgt dat de batterijen opnieuw kunnen worden opgeladen. Dankzij deze hernieuwde energie kan de bevolking zich blijven inspannen."

Beluister het gesprek met Maarten Vansteenkiste via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet