Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Die eerste keer onwennig naar buiten met mondmasker: "Het is zoals watervrees, overwin je schroom en oefen"

ma 4 mei - 10:07

Vanaf vandaag ben je verplicht om op het openbaar vervoer een mondmasker te dragen. Daarom ging collega Jan Vanlangendonck afgelopen week al eens met een mondmasker naar de winkel, om eraan te wennen. Maar voor hij de deur uitstapte, werd hij bevangen door een gevoel van… schroom. "Het is zoals watervrees overwinnen" verklaart Caroline Braet, professor ontwikkelingspsychologie (UGent), in 'We zullen doorgaan'.
© James Arthur Gekiere (Belga)

"Zou ik zo op straat durven?" vroeg collega Jan Vanlangendonck zich af net voor zijn experiment. "Wat gaan de mensen wel of niet denken? Ik betrap er mezelf op dat ik altijd kijk naar mensen met een mondmasker. En ik zal vast niet alleen zijn."

Dat bevestigt Caroline Braet, professor ontwikkelingspsychologie (UGent), ook meteen in 'We zullen doorgaan'. Collega Jan is inderdaad niet alleen! Zelf geeft ze toe dat ze ook al voor de spiegel heeft gestaan met een mondmasker.

Ze noemt de schroom een vorm van sociale angst. "Wij willen tot een groep behoren waarbij we niét opvallen. Het gevoel van "mensen kijken naar mij" geeft ons angst. Dat heerst zelfs bij kleine kinderen die je een stip op hun hoofd zet en in de spiegel laat kijken, daar merk je ook al schroom. We willen evolutionair gezien niet opvallen."

Zet kleine stapjes om te overwinnen

Maar we zullen snel wennen aan mondmaskers, verzekert Braet ons. "Net als aan andere vormen van angst waar we ons op het avontuurlijke pad begeven. Het eerste gevoel is sowieso ongewoon. Het masker kan ook beklemmend werken: het werkt wat op de adem. Dan krijg je nog meer angstgevoelens. Komen daarbij de zorgen over werk, studies, gezin, enz. Dat allemaal bij elkaar kan de sociale angst vergroten. Je kijkt nog méér met de blik van anderen naar jezelf."

Sommigen kunnen hyperventileren. Mondmaskers zijn net een nieuwe kleine stressfactor.

Braet vreest dat een deel van de bevolking zou kunnen hyperventileren (plots snel en diep ademhalen, red.). "De kleine stress stapelt zich op in deze coronatijden. En mondmaskers dragen is net een nieuwe kleine stressfactor."

De professor raadt aan om te oefenen: "Kijk in de spiegel, ga eens op straat met een mondmasker. Het is zoals watervrees overwinnen. Overwin met kleine stapjes en wees minzaam voor jezelf. Spreek jezelf moed in. En vooral: let op je buikademhaling. Panikeer niet! Het is normaal als het even niet goed aanvoelt." Braet benadrukt dat de situatie kan normaliseren als je beseft dat dit gevoel "erbij hoort".

Beluister het gesprek met Caroline Braet in 'We zullen doorgaan':

Bron: vrtnws.be en 'We zullen doorgaan'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet