De Wereld Vandaag
"Na die operatie is er niks man meer aan mij”
wo 27 feb. - 10:59
“Laat mij gerust”
In de autobiografie ‘Eindelijk vrouw’ vertelt Bo Van Spilbeeck over haar vele jaren als vrouw in een mannenlichaam, haar interne strijd, en de definitieve beslissing om vrouw te worden. Toch was ze aanvankelijk helemaal niet van plan om een boek te schrijven, vertelt ze in ‘De Wereld Vandaag’. “De weken na mijn transitie heb ik van allerlei uitgeverijen die vraag en die aanbieding gekregen, maar ik had zoiets van: ‘Laat mij gerust, het is al zo heftig’. Ik heb ze dus allemaal vriendelijk bedankt.”
Van Spilbeeck: “In de weken en maanden daarna merkte ik dat mijn verhaal mensen aansprak, dus ben ik er over gaan nadenken. Ik zag ook drie redenen om het toch te doen. Voor mezelf, om het verhaal een plaats te geven in mijn leven. Voor andere mensen die met dezelfde gevoelens kampen, om hen te inspireren of een soort leidraad te geven. En ook gewoon voor iedereen, omdat ik merkte dat heel veel mensen niks weten van transgender zijn, en van wat het is om in een verkeerd lichaam te zitten. Ik dacht: als ik het schrijf, gaat het misschien voor meer aanvaarding zorgen.”
“Ik voelde me verkleed in mannenkleren”
Het boek begint in februari 2017. 'Ik voel me als man slecht in mijn vel. Al jaren. Ik kan geen kant meer op, ik heb hulp nodig’, schrijft Van Spilbeeck over die periode. “Mijn collega’s op de redactie van VTM Nieuws zagen dat al. Ik droeg doorschijnende nagellak, laarsjes waarvan de hakken hoger en hoger werden. Ik had altijd wel een das en een vest bij, voor een live-opname of een stand-up, maar ik voelde me verkleed met die mannenkleren.”
"Het was het punt van: 'Als ik het nu niet doe, heeft het leven eigenlijk geen zin meer'". Een gesprek met Petra De Sutter deed haar in contact komen met de juiste mensen. Daarna ging het vrij snel.
“Dokter, je mag eraan beginnen”
Een van de laatste hoofdstukken in het boek is "Dokter je mag eraan beginnen", over de geslachtsoperatie. Een heel eerlijk hoofdstuk. Van Spilbeeck kijkt er enorm positief op terug: “Het is vlekkeloos verlopen. Ik heb daar geen dag pijn van gehad, ik heb geen complicaties gehad, en ik voel me zoveel gelukkiger. Ik voel me zoveel meer mezelf.”
“Echte heldin is mijn vrouw”
“De echte heldin in het verhaal is mijn vrouw” wil Van Spilbeeck ook nog kwijt. “Ik heb er iets bij gewonnen. Maar zij is haar man kwijt. Na die operatie is er niks man meer aan mij. Maar we zijn echt overtuigd dat we samen willen blijven, en we werken eraan. We hebben dan ook een heel verleden: we zijn 36 jaar samen en hebben dezelfde interesses. Ik zal nooit dankbaar genoeg kunnen zijn. En ook haar verhaal kan mensen inspireren.”
Ik zal nooit dankbaar genoeg kunnen zijn. Ook het verhaal van mijn vrouw kan mensen inspireren.