Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bij Debecker

"Niet raar dat mannen een mooie vrouw willen en vrouwen een man met diploma"

do 15 nov. - 10:32

Online daten is hip, maar de rolpatronen die voorkomen tijdens online daten zijn dat allerminst. Zo zijn mannen op Tinder hoofdzakelijk op zoek naar een knappe vrouw, terwijl vrouwen voornamelijk een man zoeken die hen kan onderhouden en dus een mooi diploma kan voorleggen.
Mannen willen knappe vrouw, vrouwen willen slimme man

Swipe naar links als je de foto maar niets vindt, swipe naar rechts als je interesse hebt. Dat is het principe van Tinder, een populaire app die in de hele wereld gekend en gebruikt wordt. Arbeidseconoom Stijn Baert van de UGent zocht op Tinder uit naar wat mensen zoeken als ze swipen, op zoek naar liefde.

Knap of slim?

De (weinig?) verrassende conclusie is dat mannen hoofdzakelijk op zoek gaan naar een mooie vrouw terwijl vrouwen vooral een man zoeken die een diploma heeft. Vrouwen gaven 94% meer swipes naar rechts (match) aan een man met een Master dan aan een man met een bachelordiploma. Bijna dubbel zo vaak dus. De vijfjarige Master deed het ook beter dan de vierjarige.

Mannen gaven maar 8.2% right swipes meer aan vrouwen met een Master. Voor hen maakt het opleidingsniveau van een eventueel toekomstige partner dus veel minder uit.

Geen verrassende conclusie

Stijn Baert was niet echt verrast door de resultaten van de studie: ze bevestigen de theorieën uit de evolutionaire psychologie! "Het ligt aan onze biologie, we kiezen onbewust voor een knappe vrouw of een slimme man. Mannen denken al van oudsher dat hoe mooier een vrouw is, des te vruchtbaarder ze is. En vrouwen verwachten dat hoe succesvoller een man is, des te beter hij een gezin kan onderhouden." Ook relatietherapeute Sybille Van Weehaeghe beaamt dat het in ons brein zit gebakken om voor een knappe vrouw of slimme man te kiezen. 

En ook Julie Vranckx, die af en toe Tindert, beaamt dat ze haar keuze op Tinder soms bepaalt aan de hand van de job van de man die ze voor zich ziet. "Het gaat mij niet per se over zijn diploma, maar wel over de job die hij doet. Als het om een leuke of boeiende job gaat, dan ga ik eerder swipen naar rechts dan als de job mij niets zegt. Ik moet dat tot mijn schaamte toegeven, maar het speelt dus wel een beetje mee."

Downdaten

Maar nog iets opvallends is dat de voorbije jaren veel meer vrouwen dan mannen zijn afgestudeerd aan een hogeschool of universiteit, althans in Europa. Dat betekent dat vrouwen almaar minder mannen vinden met een hoger diploma. Vaak gaan ze dan 'downdaten', een lelijk woord voor daten met iemand met een lager diploma.

Relatietherapeute Sybille vindt downdaten niet slecht: "Mensen gaan door dat verschil in opleiding al snel verder kijken dan het diploma en gaan sneller kijken naar hoe iemand in het leven staat en dat levert vaak boeiende relaties op."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet