Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Om een vogel te begrijpen, moet je hem worden"

wo 1 apr. - 10:38

De stad is stil en wie de ramen openzet, merkt dat er meer vogels te horen zijn. Acteur Michaël Pas wordt daar heel blij van. In 'Nieuwe Feiten' gaf hij een cursus vogelgeluiden herkennen.
© Virginie Lefour (Belga)

De stad is stil, als een zondag die twee weken durt.
Wie de ramen openzet, merkt dat er meer vogels te horen zijn.

Als amateurvogelaar word ik daar blij van, en ik wil dat u dat ook wordt. Vogelgeluiden  herkennen kan iedereen. Niet bang zijn. Ik ga het u leren.

Een strak en stevig Tu tu ti , tututi,  tututi is de koolmees, het vogeltje met de  zwarte stropdas. Denk aan die stropdas, maak er in je hoofd een zakenman van, en zo onthou je dat het zakelijke tu tu ti bij de koolmees hoort. Simpel toch.

Het pimpelmeesje is iets fijner, en fragieler . Denk dus aan breekbaar en je onthoudt vanzelf dat het hoge kristalheldere  TI TI tu tu tu tu tu  TI TI tututututu een  pimpelmees is.

Ik zou u ook een perfecte opname kunnen laten horen, maar daar gaat het niet om.Om een vogel te begrijpen, moet je hem worden. Je moet zijn lied zingen, het hoeft niet mooi te zijn, maar je moet het voelen! Dus komaan, meedoen thuis.

Als de duif op uw vensterbank hoe hoe hoe doet is het een Turkse Tortel. Simpel, denk aan tortelduifjes en liefde, en u herkent opeens een duidelijk i love joe i love joe in het ritme.

De houtduif is een viezerik, maakt grote nesten in uw tuin en kan met zijn gigantische uitwerpselen in één keer de boel onderschijten.  hoe hoe hoe, hoe  heeft een duidelijk ritme , (klap in handen) ik  kak in uw tuin ik kak in uw tuin  Ik wil u horen meedoen thuis I kak in uw tuin Hoe hoe hoe hoe Ik weet niet of mijn methode wetenschappelijk is, maar ze werkt.

Nu komt er een levensbelangrijke:
Iedereen kent het prachtige lied  van de merel, maar dit:  tu tu tu tittii  is de alarmroep van merel bij groot gevaar!
Voelt u 'm? Doe maar even mee! Komaan!, ik wil die paniek voelen in uw stem! Tu tu tu titititit
Als u dat  hoort, moet u onmiddellijk de tuin inrennen en de kat van de buren wegjagen!

En tot slot mijn favoriet : de gierzwaluw, binnenkort giert hij weer in razendsnelle groepjes rond onze kerktorens. Het zijn de wielerpelotons van het vogelrijk, ze waarschuwen iedereen voor  hun flitsende doortocht met een luid en onmiskenbaar zie zie zie!!!  Of gier gier gier! Het is hét geluid van zomer in de stad.

Over een maand komt  hij, vanuit het verre Afrika. Hij vliegt over Spanje en Italië, maar wees gerust hij vliegt 5 kilometer boven onze hoofden en brengt dus geen virus mee.

Het enige wat de gierzwaluw meebrengt, is het gevoel dat alles weer goed komt.
Dat er weer zwoele  zomeravonden  aankomen  met volle terrasjes en veel bier bier bier!

Luister naar het coronadagboek van Michaël Pas:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet