Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Ook huurders en verhuurders zitten met vragen over corona: wat met herstellingen? En kan ik de huur uitstellen?

ma 30 mrt. - 5:57

Mag ik een herstelling laten uitvoeren in mijn huurwoning? En mag ik een deel van de huur uitstellen, omdat ik economisch werkloos ben door het coronavirus? De Huurdersbond krijgt dezer dagen heel wat vragen binnen en roept op aan de Vlaamse regering om meer te doen voor huurders die in de problemen komen.
© Benoit Doppagne (Belga)

In tijden van corona mogen we ons alleen verplaatsen als het noodzakelijk is, maar wat als er iets stuk is in de woning die we huren? Mag er dan iemand langskomen om een herstelling uit te voeren? "Ja, dat mag", weet Joy Verstichele van de Huurdersbond. "Noodzakelijke herstellingen zoals een waterlek of een defecte verwarming mogen uitgevoerd worden."

De Huurdersbond krijgt dezer dagen heel wat vragen binnen en heeft op zijn website de belangrijkste vragen van huurders gebundeld. Lees hier trouwens ook de antwoorden van de Vlaamse overheid over wonen in tijden van corona.

Huuruitstel

"De huurmarkt in Vlaanderen zit sowieso scheef", legt Verstichele uit in 'De Ochtend'. "Huurders betalen vaak te veel huur voor woningen van vaak slechte kwaliteit." Doordat heel wat mensen economisch werkloos zijn door het coronavirus en dus een uitkering krijgen die meer dan 30 procent lager ligt dan hun loon, kan de huur een probleem worden.

De raad van de Huurdersbond is om de communicatie met de verhuurder zo snel mogelijk op te starten. "Geef aan dat het niet zal lukken en stel voor om een stuk van de huur later te betalen. Er kan dan eventueel een uitstel komen, maar geen afstel, want de huur moet wel betaald worden."

De Vlaamse regering zet niet genoeg in op huurpremies en huursubsidies

De Vlaamse regering heeft al laten weten dat mensen niet uit hun huis mogen gezet worden, doordat ze in deze bijzondere omstandigheden de huur niet meer kunnen betalen, maar voor de Huurdersbond is dat niet genoeg.

"De Vlaamse regering zet niet genoeg in op huurpremies en huursubsidies", meent Verstichele. "Nu kan je er pas aanspraak op maken als je twee maanden huurachterstand hebt. Breng dat terug naar één maand." Het verbod op uithuiszettingen vindt de Huurdersbond een goeie zaak, "maar die maatregel stopt als de coronamaatregelen stoppen. Trek dat door."

Beluister het gesprek met Joy Verstichele van de Huurdersbond in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet