Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Pas bevallen vrouw zegt dat ze moedermelk via haar oksels afscheidt. Kan dat?

di 16 feb. - 10:59

Het internet is in de ban van een filmpje van een pas bevallen jonge vrouw. Wanneer ze op een bepaalde plaats in haar oksel duwt, komen er enkele druppeltjes melk uit. Het is uitzonderlijk, maar het kan wel degelijk, geeft vroedvrouw en lactatiekundige Dorien Daems aan in 'De Wereld Vandaag'.
© Sinitta Leunen (Unsplash)

Dorien Daems zegt een beetje geschrokken te zijn dat de vrouw alles zo expliciet liet zien in het filmpje, maar het klopt wel. Veel komt het niet voor, maar er zijn vrouwen die borstvoeding beginnen te geven en die merken dat ze klieren onder de oksel krijgen die beginnen te zwellen. Dat zijn dus melkklieren die daar zitten, zegt Daems, maar het is zeker niet standaard bij elke vrouw.

(lees verder onder de video)

Die extra melkklieren worden gevormd op de tepellijn of melklijst, die bij een embryo loopt van de lies tot aan de oksels. Op die melklijst worden de melkklieren en de tepels gevormd, bij mensen en andere aapachtigen op de borst, bij hoefdieren tussen de achterpoten en bij varkens en knaagdieren over heel de onderkant van de romp.

Bij mensen gebeurt het wel vaker, bij zo'n 1 procent, dat er ook een extra tepel of zelfs meerdere gevormd worden, meestal op die melklijst, en soms ook melkklieren. En die kunnen dus ook in de oksel voorkomen, aangezien de melklijst doorloopt tot in de oksels.

Uitzonderlijk

Bij deze vrouw was dat dus ook het geval, maar wat heel uitzonderlijk is, is dat de klier ook nog een uitgang heeft, waardoor ze in staat was er enkele druppeltjes melk uit te duwen. Dorien Daems werkt 20 jaar als vroedvrouw en lactatiekundige - specialist op het gebied van borstvoeding - en in heel haar carrière heeft ze het 1 of 2 keer meegemaakt dat een pas bevallen mama expliciet zei dat er een druppeltje melk uit haar oksel kwam.

Geen reden tot ongerustheid

Vrouwen die als ze borstvoeding beginnen te geven, een gezwollen melkklier in hun oksel hebben, moeten zich daar niet ongerust over maken, zegt Daems. Het is natuurlijk dat er een klier per ongeluk op die plaats verzeild is geraakt en dat die opzwelt aan het begin van de borstvoeding. Meestal verdwijnt dat vanzelf na 2 tot 3 weken.

Het is wel normaal dat pas bevallen mama's zich zorgen maken over een knobbel of bobbeltje, maar dan is het belangrijk om uit te leggen wat er aan de hand is en dat het vanzelf zal verdwijnen, zo zegt Daems.

Het lijkt haar anderzijds niet nodig, ook omdat het zo weinig voorkomt, om op voorhand steeds aan zwangere vrouwen uit te leggen dat het zou kunnen gebeuren.

Beluister het gesprek met vroedvrouw Dorien Daems via Radio 1 Select 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet