Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

“Vrouwen mogen liegen over hun zwangerschap”

vr 8 feb. - 2:06

Drie op de vier vrouwen worden benadeeld op het werk als ze zwanger zijn. Veel vrouwen kennen hun rechten niet. Liesbet Stevens wil daar iets aan doen.
j

“Zwangerschapsdiscriminatie komt vaker voor dan we denken”, zegt professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven) in De universiteit van Vlaanderen. Ze is ook adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. “Van alle arbeidsgerelateerde klachten die bij ons binnenkomen, heeft veertig procent te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Vrouwen worden regelmatig ontslagen, niet aangenomen of zelfs gepest omdat ze zwanger zijn.”

Tot een maand na je bevallingsverlof kan je niet ontslagen worden

Volgens Stevens ontbreekt het ons aan kennis over de rechten van zwangere vrouwen. “Het begint al bij de sollicitatie: een potentiële werknemer vraagt of je een kinderwens hebt. Maar die mag dat volgens de wet niet vragen, en dus mogen vrouwen liegen. Later kan die leugen ook niet tegen jou gebruikt worden. Hetzelfde geldt trouwens voor mannen.”

Als je zwanger bent, roep je dat volgens Stevens best niet meteen van de daken. “Stuur een mail of een aangetekende brief aan je werkgever. Dan ben je officieel beschermd. Tot een maand na je bevallingsverlof kan je niet ontslagen worden.” Dat geldt ook voor tijdelijke contracten, bij miskramen of bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Zwanger

“Als je eenmaal zwanger bent, heb je een paar rechten: je kan tijdens de werkuren op consultatie bij de gynaecoloog, en in de laatste vier maanden kan je altijd in eerste klasse op de trein zitten, acht weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum moet je geen nachtarbeid verrichten, en als je zwanger bent kan men je niet verplichten om overuren te doen.”

“In het algemeen mag een zwangerschap geen nadelen betekenen voor je carrière. Je hebt bijvoorbeeld evenveel recht op bijscholingen en premies.”

Bevallen

“Eenmaal je bevallen bent, mag je werkgever niet beslissen om je te vervangen door een eventuele vervanger. Papa’s krijgen dan weer tien dagen vaderschapsverlof. Met het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen ijveren we trouwens voor meer rechten voor nieuwe papa’s, en voor een langer vaderschapsverlof.”

Zowel jonge mama’s als papa’s hebben ten slotte recht op ouderschapsverlof, in totaal vier maanden per kind. Dat wint enorm aan populariteit, vooral het flexibele stelsel.

Bekijk hieronder het volledige college uit de Universiteit van Vlaanderen

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet