Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Polygamie, polyamorie, aseksualiteit... Liefde in al zijn facetten

di 23 apr. - 8:26

Het tijdschrift Psychologie Magazine pakt in zijn nieuwe nummer uit met een dossier ‘Liefde anno nu’. Vraagt onze tijd om andere relatievormen dan de klassieke monogame relatie? Polyamorie, patchworkrelaties, twarrels, friends with benefits….? De Wereld van Sofie over nieuwe relatievormen.
Polygamie, polyamorie, aseksualiteit... Liefde in al zijn facetten

Relatietherapeute Rika Ponnet merkt in haar praktijk dat er meer en meer alternatieven zijn voor de klassieke monogame relatie. Hoe ziet zij ons relationele leven evolueren? 

Een van die nieuwe relatievormen is polyamorie, een relatie met méér dan één partner. Laure leerde haar vrouw vier jaar geleden kennen.  Maar een half jaar geleden begon er iets te knagen bij Laure: ze miste de spanning van de prille liefde. Dus ging ze op zoek naar iemand bij wie ze dat kon vinden en met wie ze een even sterke band kon opbouwen als met haar vrouw. Die persoon was Sven. Ondertussen woont Laure de helft van de tijd bij haar vrouw, en de helft van de tijd bij haar nieuwe lief. Een getuigenis.

Theatermaakster en schrijfster Julie Cafmeyer onderzoekt in voorstellingen als ‘Therapie’ , ‘Bombastische liefdesverklaring’, of ‘’Is this love, no this is porn’ wat liefde, seks en relaties kunnen betekenen. Ze put daarbij uit haar eigen ervaringen maar wil vooral het publiek aan het denken zetten.

Seks is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de meeste liefdesrelaties. Maar wat als één van de twee partners wel gevoelens heeft voor de ander maar geen lustgevoelens?  Margaux weet sinds een jaar dat ze aseksueel is en is een traject opgestart om daar binnen haar relatie mee om te gaan.

Andere culturen, andere relatievormen? In Mali bestond een traditie van polygamie, maar zeker in de steden zien we dat monogamie net meer in opmars is. Antropologe Nienke Muurling (Amsterdam University College) over deze evolutie.

Liefdesrelaties zijn natuurlijk nog altijd onderwerp nummer één om liedjes over te maken. Zeker als muzikanten kunnen putten uit eigen ervaringen. Annelies Moons, sinds de Classics 1000 helemaal mee muzikale meetkunde, vertelt hoe een liefdesdriehoek uit de Britse folk een gemeenschappelijke zijde heeft met een liefdesvierkant uit de Amerikaanse pop.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet