Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

Ritueel met biologisch nut: waarom we elkaar (tong)zoenen

di 9 jan. - 11:00

Vele mensen wisselen deze week naast nieuwjaarswensen ook kussen uit. Waar komt dat gebruik vandaan? Waarom ploffen we onze lippen op de wang van iemand anders? En bij uitbreiding: op iemands mond? Gedragsbioloog Mark Nelissen duikt in de geschiedenis van de (tong)zoen.
Kussen

Hoeveel kussen zou een mens krijgen tijdens de eindejaarsperiode? Anke Van Meer, reporter van 'De Wereld van Sofie' telde ze allemaal: het waren er maar liefst 431. Als ze niet ziek zou geworden zijn, waren het er mogelijk nog meer.

Waarom zoenen we elkaar eigenlijk? Typisch menselijk is het alvast niet: “Miljoenen jaren geleden, lang voordat de mens bestond, deden de chimpansees en bonobo's het ook al", zegt Mark Nelissen. Hij is professor emeritus in de gedragsbiologie aan de Universiteit Antwerpen.

Hoe het begon: van moeder op baby

Bij de mens begon het zoenen - of iets wat erop leek - in culturen en groepen die als jagers-verzamelaars leefden.

Vrouwen kauwden het voedsel voor van hun baby's die geen melk meer nodig hadden, maar die nog te jong waren om vast voedsel te eten."Dat voedsel werd vanuit de mond van de moeder naar de mond van de baby gebracht. Daar ligt volgens de Oostenrijkse gedragsbioloog Irenäus Eibl-Eibesfeldt de basis van het mond-op-mondzoenen."

Eibl-Eibesfeldt stelde ook vast dat ditzelfde gedrag gebruikt werd om het kind te kalmeren, wanneer het onrustig was. De moeder of eventueel een oudere zus gingen de baby dan op de mond zoenen en een beetje speeksel overdragen. "Dan kalmeerde de baby. Alsof zijn geheugen zei: dat was die aangename ervaring die ik ook had, toen ik eten kreeg."

"We kussen niet uit romantiek"

De eerste kus was er dus eentje tussen moeder en kind. Dat zalige gevoel van ontspanning en geborgenheid is ons zo goed bevallen dat we zijn blijven kussen, zegt Nelissen. Ook met mensen die geen familie van ons zijn.

Kussen heeft een belangrijke evolutionaire, biologische functie.

— Mark Nelissen, professor-emeritus in de gedragsbiologie

"Dat zoenen doen we trouwens niet omdat we het zo leuk vinden. We kussen niet uit romantiek. Wel omdat het een heel belangrijke evolutionaire, biologische functie heeft: als we een kus geven, liefst met de tong in de mond, dan dragen we speeksel over, en dat geeft de ander veel informatie over onze gezondheidstoestand en vruchtbaarheid.” 

Ook de feromonen die je overdraagt, vertellen iets over het immuunsysteem van beide partners. “Zo heeft een vrouw het liefst een zoen van iemand met een immuunsysteem dat grondig verschilt met dat van haar”, legt Nelissen uit.

“Er ontstaat dan 'een mengeling' en zo kunnen ze elkaar sterker maken voor de bacteriën en parasieten die ze beiden delen. Ze zijn dan gezonder op het moment dat het kind geboren wordt, en kunnen sterker aan de opvoeding beginnen.”

Onbewust toets je dit af wanneer je iemand zoent, zegt Nelissen stellig. “Een eerste kus ga je je vaak ook beter herinneren dan de eerste keer seks.”

Wat met de formele kus?

Ook de ‘gewone’ kus op de wang heeft een biologisch nut. “Ik vergelijk het soms met een handdruk. We geven elkaar een hand om duidelijk te maken: ik voel geen agressie tegenover jou. Mensen beseffen dat niet, maar je kan je vijand heel moeilijk een hand geven. Dat is echt moeilijk.”

“Een vriendschappelijke kus is gelijkaardig. Iemand die je echt niet kan uitstaan, wil je geen zoen geven op de wang.” 

“Ook dit ritueel ontstond trouwens uit die moeder-kind-kus. Het straalt vriendschap en vertrouwen uit.” 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld van Sofie'

Lees ook

Kussen met Classics

Senne Guns gooit 'Kiss' van Prince in zijn kookpot. Wat maakt het nummer tot een hit? Luister naar de podcast 'Koken met Classics'.

11 april 2023

'Vraag het aan Rika': “Ben ik naïef als ik blijf hopen op een relatie met mijn beste vriendin?”

Ivan ziet een relatie met zijn beste vriendin wel zitten, maar zij worstelt met trauma’s, en heeft geen zin om zich te hechten. Ze vindt ook dat Ivan beter verdient. Moet hij blijven hopen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

23 november 2023

'Vraag het aan Rika': “Waarom is een seksloze relatie een taboe?”

Wat als je een fijne relatie hebt, maar als seks voor jou echt niet hoeft? Heeft die relatie dan wel kans op slagen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': Wat essentieel is in een relatie, is samen een vorm van verbinding hebben.”

29 juni 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet