Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Rudi Vranckx: "Duizenden - misschien wel tienduizenden - mensen proberen op de luchthaven te komen"

ma 23 aug. - 6:45

De situatie aan de luchthaven van Kaboel wordt gevaarlijker. "Ik hoor van heel wat mensen dat ze al dagenlang rondzwerven en ondergedoken zitten", zegt conflictjournalist Rudi Vranckx in 'De Ochtend'.
Rudi Vranckx

De Amerikaanse troepen zouden normaal ten laatste eind deze maand Afghanistan verlaten. Momenteel zijn er vooral nog militairen op de luchthaven van de hoofdstad Kaboel, om van daaruit evacuaties mogelijk te maken. De Amerikaanse president Joe Biden zei gisteren dat hij gesprekken voert over een mogelijke verlenging van de Amerikaanse aanwezigheid in Kaboel, omdat de evacuaties moeizamer verlopen dan gepland. Heel wat westerlingen raken simpelweg niet op de luchthaven.

Een eventuele verlenging is evenwel niet aan de orde, zo waarschuwen de taliban fors. "President Biden kondigde aan dat hij op 31 augustus alle militairen zou terugtrekken. Als hij dat niet doet, betekent dat dat hij de bezetting verlengt. En dat is niet nodig", zegt talibanwoordvoerder Suhail Shaheen aan Sky News.

"Als de VS of het Verenigd Koninkrijk extra tijd zoeken om evacuaties te kunnen voortzetten, is het antwoord neen." Hij spreekt over "een rode lijn" en waarschuwt voor "consequenties" als de belofte niet wordt ingelost. "Het zou wantrouwen bij ons opwekken. Als ze de bezetting voortzetten, zal dat een reactie uitlokken."

Situatie aan luchthaven blijft chaotisch

De situatie aan de luchthaven van Kaboel wordt ondertussen alleen maar gevaarlijker. "Ik hoor van heel wat mensen dat ze al dagenlang rondzwerven en ondergedoken zitten", zegt conflictjournalist Rudi Vranckx in 'De Ochtend'. "Duizenden - misschien wel tienduizenden - mensen proberen op de luchthaven te komen en zitten te drummen aan de poort. De soldaten die die poorten bewaken zijn dan weer angstig voor aanslagen. Wellicht de reden waarom heel wat mensen niet toegelaten worden. Er heerst chaos en spanning."

In die chaos heeft vanochtend een schietpartij plaatsgevonden aan de noordelijke ingang van de luchthaven. Afghaanse ordetroepen en Duitse en Amerikaanse soldaten werden er aangevallen door onbekenden. Een Afghaanse soldaat kwam om het leven, drie anderen raakten gewond, zo zegt het Duitse leger. Het ging om het zwaarste incident sinds het begin van de evacuatie vorige week. Op de luchthaven zitten ongeveer 600 Afghaanse militairen die de westerse troepen bijstaan. Wellicht worden die samen met anderen geëvacueerd indien ze dat willen.

Beluister het gesprek met Rudi Vranckx in 'De Ochtend via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet