Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

“Schaamte over de menopauze? Dat ken ik niet”

do 17 jan. - 1:26

Bijna de helft van de vrouwen ondervindt last van de menopauze op het werk. Vaak gaat het ook om ‘menopauzeschaamte’. TV-maker Annick Ruyts heeft daar alvast geen last van. Ze doorbrak in ‘Nieuwe Feiten’ enkele taboes.
Annick Ruyts

“Vrouwen hebben moeilijkheden omdat ze kampen met hun symptomen” zegt Serge Rozenberg van de Belgische Vereniging voor Menopauze (BVM).   Denk bijvoorbeeld aan vapeurekes, aan slaapstoornissen en aan de vermoeidheid erdoor.  

Daarnaast zijn vrouwen ook bang dat ze beoordeeld worden door jongere of mannelijke managers die hun problemen niet zullen begrijpen (of zo denken ze daarover). Het gaat om een soort ‘menopauzeschaamte’ die bovenop de gebruikelijke symptomen komt.

Annick Ruyts: "Het gevoel dat mijn matras in brand staat"

Die schaamte kent VRT-journaliste Annick Ruyts alvast niet. Maar ze heeft wel last van opvliegers, en ’s nachts heeft ze ook wel eens het gevoel “dat de matras in brand staat”.

Wat als er in het midden van een interview een vapeur komt? “Als er een vapeur komt, en het is geen live-interview voor televisie, dan zal ik eerst proberen daar ongemerkt aan voorbij te gaan” zegt Ruyts. “ Als dat niet lukt, maak ik er een mopje over. Ik vind niet dat er schaamte en problematisering mee moeten gepaard gaan. Het is tenslotte iets dat alle vrouwen meemaken.

 “Ik zeg dan: sorry, het is heel warm in mijn hoofd" gaat Ruyts verder "en dan lachen de jongere collega’s en zeggen ze: ‘Het is weer zover’."

"Soms kan zo’n vapeur snel opkomen en snel overgaan. Soms loop je een kwartier rond en heb je zin om alle kleren van je lijf te rukken en onder een koude douche te gaan staan. Ik heb dan zelf het gevoel dat ik een donkerpaarse kop heb, maar als ik het dan vraag aan mensen blijkt het tamelijk onopvallend te zijn. Het gevoel is erger dan de veruitwendiging ervan.”

"Ga er op een gewone manier mee om"

Ruyts slaapt ook minder goed. Daardoor is ze vergeetachtiger dan vroeger. Houden de werkgevers daar voldoende rekening mee? Ruyts heeft alvast niet te klagen: “Als vrouwen hun maandstonden hebben, voelen ze zich ook een aantal dagen in de maand niet zo lekker. Ofwel zijn ze zwanger, en dan hebben ze ook kwaaltjes. En als ze wat ouder worden, is er de menopauze. Daarom ben ik van mening: wees daar open over. Als het een dag wat minder gaat, spreek er over, lach er een beetje om, en ga er op een gewone manier mee om.”

Ze voelt zich ook niet gediscrimineerd. “Het hangt er vanaf hoe je in het leven staat. Openheid is al een groot deel van de manier om er mee om te gaan”  zegt ze. Waarmee Ruyts de resultaten van het onderzoek zeker niet wil tegenspreken. Ze begrijpt zeker dat er mensen zijn die er veel last van hebben.

Er goed mee omgaan is inderdaad erg belangrijk, beaamt Serge Rozenberg. “Maar bij vrouwen die geen zelfvertrouwen hebben, of waar de sfeer op het werk moeizamer is, gaat dat natuurlijk niet zo goed lukken. Dan kunnen vrouwen die humor niet inbouwen.” Vragen om een goede verluchting, vragen dat de chauffage niet op maximum gezet wordt of vragen om een waterbron in de buurt, kan in zo’n gevallen al een deel van de oplossing zijn.

Beluister het interview met Annick Ruyts:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet