Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Seks in tijden van corona: voor velen de grote afwezige

di 31 mrt. - 21:17

Wie nood heeft aan menselijk contact moet het vaak stellen met digitale surrogaten: chatten, Skypen of telefoneren. "Het merendeel is in staat om met dat gemis om te gaan", zegt seksuologe Rika Ponnet in 'De Wereld Vandaag'. Maar als de intimiteit helemaal wegvalt, kan dat volgens haar zwaar zwegen.
© Manuel Del Moral (via Unsplash.com)

Ruim twee weken leven we nu al "in ons kot". Voor wie iemand wil ontmoeten of voor wie bijvoorbeeld een tweede relatie heeft, levert dat enige praktische problemen op, want je kan of mag het huis nauwelijks uit. En eenmaal buitenshuis moet je anderhalve meter afstand bewaren.

Wie nood heeft aan menselijk contact moet het vaak stellen met digitale surrogaten. "Het merendeel is in staat om met dat gemis om te gaan", zegt seksuologe Rika Ponnet. "Als dit duurt tot begin mei denk ik dat dit toch een uitzitbare periode is. Waarmee ik niet ontken dat huidhonger en het elkaar niet kunnen aanraken voor sommigen onder ons heel zwaar weegt."

Intimiteit, seksualiteit of huidhonger is een basale behoefte

"Intimiteit, seksualiteit of huidhonger is een basale behoefte", legt Ponnet uit. "Dat is vergelijkbaar met eten en drinken en met slapen." Als die intimiteit helemaal wegvalt, kan dat volgens haar zwaar wegen. "We zijn als mens  geprogrammeerd om te verbinden. Dat klinkt heel wollig, maar het gaat hier over een zeer basale behoefte aan connectie, aan aangeraakt worden. Ons hormonaal systeem is daarop afgesteld."

Dat die mogelijkheid er nu niet is en dat er onzekerheid heerst over de lengte van de quarantaineperiode, creëert een soort stress. "In het begin was er een soort spanningsopbouw, maar nu begint het echt te wegen. Ik merk dat ook in de gesprekken die ik heb: mensen hebben de behoefte om dit te ventileren."

Ik verwacht wel dat er wat zal gebeuren als we met zijn allen weer gelost worden

"Schermen vervangen het ware contact niet, al moeten we dat ook weer niet overdrijven." Volgens Rika Ponnet moeten we gewoon weer leren verlangen. "Maar ik verwacht wel dat er wat zal gebeuren als we met zijn allen weer gelost worden."

Beluister hieronder het gesprek met Rika Ponnet in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet