Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Slagerszoon Wim Ballieu: "Over 20 jaar eten we geen vlees meer"

vr 16 mrt. - 7:55

Het vleesschandaal bij het Waalse slachthuis Veviba hakt er in bij Wim Ballieu. De chef-kok zegt zelfs wakker te hebben gelegen van dit zoveelste schandaal met vlees. Het doet hem in "De wereld vandaag" op Radio 1 besluiten: "Over 20 jaar eten we geen vlees meer".
Wim Ballieu

Wim Ballieu is bekend van tv maar tegenwoordig vooral de man van het restaurantconcept Balls & Glory. In de verschillende restaurants van Balls & Glory worden ambachtelijk gevulde gehaktballen geserveerd. Ballieu heeft als slagerzoon de liefde voor vlees van jongs af aan meegekregen.

Na het schandaal over mishandeling bij het slachthuis in Izegem, doet de affaire rond slachthuis Veviba Ballieu heel erg twijfelen. "Dit is crazy. Ik voel me er echt oncomfortabel bij. De supermarkten spelen nu een soort paniekvoetbal. Ook klanten in mijn restaurant beginnen er spontaan over. Ik krijg van overal berichten en mails. Mensen zeggen me: "Ik weet het allemaal niet meer". Ik heb van dit nieuwe vleesschandaal een nacht wakker gelegen. En dat overkomt me hooguit 2 keer per jaar."

Avocado's

Ballieu was zich van bij de start van zijn restaurantketen bewust van het feit dat industriële vleesproductie risico’s inhoudt. "Wij zijn met Balls & Glory nu volop aan het groeien. Ik heb veel nagedacht over hoe met vlees om te gaan."

"Op traceerbaarheid heb ik steeds keihard gehamerd. Mijn klanten moeten op zijn minst gerust zijn over wat in ons voedsel zit. Dat gaat over varkensvlees of rundsvlees, maar net zo goed over avocado’s. We ontwikkelen op dit ogenblik zelfs een speciale varkenssoort. We werken samen met Hendrik Dierendonck. We willen zo diervriendelijk mogelijk slachten. Maar dat lukt niet helemaal. Dat kan helaas ook niet helemaal."

"Ik heb cultuur van vlees altijd verdedigd"

De gehaktballen van Wim Ballieu bevatten voorlopig nog vlees. Maar de kok is er helemaal niet zeker van of dat nog lang gaat duren. "Ik denk niet dat we binnen 20 jaar nog vlees eten. We zitten nu in een overgangsfase."

"Ik ben opgegroeid op een boerderij. Wij kweekten nog varkens op de boerderij van mijn grootouders. Ik heb deze cultuur altijd hardnekkig verdedigd. Maar nu ben ik tot het besef gekomen: het is niet omdat vlees in mijn cultuur zit dat ik het mag opdringen. Maar voorlopig vecht ik nog voor mijn cultuur. En daarin is traceerbaarheid en eerlijkheid super belangrijk."

Eet Wim Ballieu zelf nog vlees? "Zelf ben ik flexitariër. Daar geloof ik heel erg in. Ik eet maar twee keer per week vlees."

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet