Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Hoe oud is de gemiddelde biefstuk op je bord?

vr 16 mrt. - 1:23

12 jaar! Zo oud was het vlees dat het beruchte slachthuis Veviba in 2016 naar Kosovo vervoerde. Wat gefoefel met ingevroren vlees en etiketten, en hop, het was in orde. Maar zegt dat ook iets over de gemiddelde biefstuk die je bij de slager koopt? Hoe oud zou die zijn?
“12 jaar? Dat is er gewoon los over” zegt slager Luc De Laet

“Ik schrok hier ook van” reageert slager Luc De Laet (van slagerij The Butcher’s) op het Veviba-schandaal. “Ik wist wel dat er producten werden ingevroren die op een latere datum werden verkocht, maar 12 jaar lijkt me toch behoorlijk lang” zegt hij in Nieuwe Feiten.

De beesten die hij zelf aangeleverd krijgt om verder te versnijden tot koteletjes zijn alvast niet bevroren.  “Wij kopen alles vers, en kopen zelfs nog levend. We laten onze dieren slachten in slachthuizen die wij kennen, en daarna gaan we versnijden.”

De malse gedeeltes van de runderen laat De Laet vervolgens tot een week hangen, zodat ze kunnen ‘uitsterven’. Zo verliest het vlees wat vocht, maar wordt het wel beter qua smaak.  In totaal zitten er op die manier twee à drie weken tussen de slacht en de biefstuk op ons bord.

Het invriezen van vlees vindt De Laet op zich niet verkeerd trouwens. Soms kan het gewoon niet anders. “Wij vriezen ook dingen in om te verwerken. Als we salami maken, moeten we bijvoorbeeld wel met bevroren vlees werken.”

En hoelang kan je een bevroren carcas bewaren? “Op een temperatuur van -30 graden geven we dat maximum 8 maanden” zegt De Laet. En dat is toch wat anders dan die 12 jaar van Veviba. “Dat is er gewoon los over” besluit hij.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet