Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

"Snurken is een pandemie": dokter Miche De Meyer wil snurken bespreekbaar maken

do 18 nov. - 10:28

Snurken moet een bespreekbaar probleem worden en de bedpartner moet meer betrokken worden bij het oplossen van dat probleem. Dat zegt dokter Miche De Meyer van het Gentse Jan Palfijnziekenhuis in haar doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel. 2,65 miljoen Belgen tussen de 18 en 65 jaar oud zijn snurkers. Een bijzonder hoog aantal, zeker als je weet dat snurken erg belastend kan zijn voor je relatie en voor je gezondheid. In 'De Wereld van Sofie' ging De Meyer er dieper op in.
Snurken

Om aan te tonen dat snurken, en de geluidsoverlast en gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan, fel onderschat worden, goochelt dokter Miche De Meyer in 'De Wereld van Sofie' en op Radio 2 met cijfertjes: "4 miljard van de wereldbevolking snurkt. In België zijn er 2,65 miljoen volwassenen tussen 18 en 65 jaar oud die snurken. Het is een pandemie."

2,65 miljoen Belgen die snurken: het is een pandemie.

Er is veel schaamte en onwetendheid over snurken, zegt de onderzoekster. Het is ook te weinig bekend dat je er iets aan kan doen en bovendien vindt de dokter dat de toegankelijkheid van slaapklinieken beter kan. "Bedpartners van snurkers kunnen een rol spelen in de diagnose van het ontstaan van het snurken."

Wat weten we over snurken?

Volgens Miche De Meyer is het niet duidelijk hoever het onderzoek rond snurken precies staat. "Snurken wordt vaak onderschat of in het belachelijke getrokken,  je durft er niet over praten. We moeten manieren vinden om het beter te kunnen onderzoeken en daar komt de bedpartner van pas. Die trekt aan de alarmbel omdat hij of zij er zelf ook last van heeft."

Het geluidsrecord is 93 decibel, dat is alsof er een haardroger naast je oor ligt.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast en 'ademstopjes' zijn de belangrijkste problemen die ontstaan door snurken. Van het geluid heeft vooral de partner last. De dokter verwijst naar het Guinness Book of World Records waarin staat dat 93 decibel het luidste snurkgeluid is. "Dat is vergelijkbaar met het geluid van een haardroger. Iemand die rustig in- en uitademt produceert ongeveer 25 tot 30 decibel. Een gemiddelde snurker gaat makkelijk boven de 35 decibel en bij waarden van 55 decibel is er sprake van serieuze geluidsoverlast." 

Apneu

OSA, of Obstructief Slaapapneusyndroom komt voor bij wat de dokter 'medische snurkers' noemt. Dan zijn er 'ademstopjes'. "Die komen er door een vernauwing van de luchtwegen. Dat kan tijdelijk zijn door bijvoorbeeld een verkoudheid of bij ruglig. Dan kan de partner je stimuleren om op je zij te gaan liggen. Een tennisbal in je bed kan al helpen."

Er bestaan ook apparaatjes die helpen bij een verslapping van de spieren van de bovenste luchtwegen. "De spieren gaan dan opspannen wat ademstopjes voorkomt, maar het snurken op zich is er niet mee weg."

Relatieproblemen

Dat snurken niet te onderschatten valt merkt de dokter in de praktijk. Ze is kliniekcoördinator van de eenheid orofaciale disfuncties in het Gentse Jan Palfijnziekenhuis en wetenschappelijk medewerker slaapkliniek en longziekten in het UZ Brussel. "Het kan tot relatieproblemen leiden omdat je door het geluid minder doorslaapt, daardoor vermoeider bent met alle gevolgen van dien."

Wat eraan doen?

De dokter vindt het belangrijk dat de bedpartner aan de alarmbel trekt en de snurkende partner motiveert om er iets aan te doen. "In afwachting van een diagnose kan de partner oordopjes in doen, of een hoofdtelefoon opzetten met anti-geluid, maar dat is niet comfortabel. In een andere kamer slapen kan ook, maar is vaak een probleem voor koppels met een vaste partner."

"Snurken is niet juist", stelt de Meyer. "Wanneer een mens snurkt betekent dat dat er een vernauwing is op de luchtwegen. De informatie van de bedpartner speelt dan een belangrijke rol om een behandeling te kunnen geven en zo de vrede in het gezin te bewaren."

Beluister het gesprek met dokter Miche De  Meyer in 'De Wereld van Sofie' via Radio1 Select (deel 1)

Beluister het gesprek met dokter Miche De Meyer in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select (deel 2) 

Bron: vrtnws.be, Radio 2 en 'De Wereld van Sofie'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet