Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Udo: “Toen ik hoorde dat mijn tante een tunnel in Brussel zou krijgen, was ik erg geëmotioneerd”

ma 8 mrt. - 0:33

De Leopold II-tunnel in Brussel krijgt een nieuwe naam: de Annie Cordytunnel. De Brusselaars kozen voor de naam van de flamboyante Belgische actrice en zangeres. Haar neefje, zanger Udo Mechels, blinkt van trots. "Tante Nini zou die tunnel een hele eer hebben gevonden."
Udo / © VRT

Meer vrouw op straat

Het is Internationale Vrouwendag vandaag. Hét moment om eens te kijken of er ‘meer vrouw op straat’ kwam. Want een jaar geleden kwam een einde aan de campagne en het gelijknamig Tv-programma 'Meer Vrouw Op Straat' van Sofie Lemaire op Canvas. Er kwamen heel wat vrouwelijke straatnamen bij, waaronder nu ook de Annie Cordytunnel.

Tante Nini

“Toen ik hoorde dat mijn tante een tunnel in Brussel zou krijgen, was ik erg geëmotioneerd”. Udo heeft een bijzondere band met Annie Cordy, want ze is de nicht van zijn moeder.  “Ik ben ook heel blij voor iedereen die mijn ‘Tanti Nini’ graag zag, want ze was een fantastische vrouw.”

Annie Cordy doet in Vlaanderen niet bij iedereen een belletje rinkelen. Toch had ze een lange en succesvolle carrière als artieste. Udo: “Tante Nini is 92 jaar geworden, en heeft bijna 70 jaar in het vak gestaan. Als kind was ze als bezig met dans, maar ze was ook actrice en zangeres. Eigenlijk heeft ze vanalles gedaan; cinema, theater, revue... noem maar op. Maar ze bracht vooral veel vreugde en energie.” Annie Cordy was blijkbaar niet op haar mondje gevallen: “Ze was recht voor de raap en zei waar het op stond. Ze verhulde of verbloemde niks, wat werd geapprecieerd. Ik denk dat het één van de redenen is waarom ze zoveel stemmen kreeg voor de tunnel”, legt Udo uit.

(lees verder onder de video)

“Ze gaf andere artiesten vaak dat extra duwtje in de rug”

Ze leefde voor haar fans en vak. Ze inspireerde ook vele andere artiesten en gaf hen vaak dat extra duwtje in de rug. Dankzij haar zijn er velen in de business gerold.” Toch was Annie geen rechtstreekse inspiratie voor Udo’s zangcarrière. “Op m’n twaalfde heb ik haar eens een hele dag gevolgd toen ze promowerk moest doen.  Ze werd geleefd en had een enorme hectische agenda. Verschrikkelijk leek me dat! Toch ben ik er gek genoeg zelf ingerold, maar ik ambieerde eigenlijk geen zangcarrière.”

Draai rond de oren

“Voor mijn tante was haar leven haar beroep en omgekeerd. Daarin verschillen we. Ik heb zelfs eens een draai rond mijn oren gekregen van haar. Ze vond dat ik niet genoeg respect had voor de media. Tijdens een RTBF-opname vroeg ik aan de cameraploeg om me even alleen te laten met mijn tante, zodat ik haar gedag kon zeggen. Dat was buiten Annie Cordy gerekend!  Ze stond altijd ten dienste van de showbizz, terwijl ik maar een gewone jongen uit Nossegem ben.”

Intens duet

“Ik heb de eer gehad om samen met haar op te treden tijdens een RTBF-show. We waren allebei heel geëmotioneerd bij dat optreden. Mijn overleden moeder kwam tijdens dat programma ter sprake en bracht me helemaal van m’n stuk. Door mijn tranen kon ik amper de monitor lezen. Ik heb ze toen het podium opgevraagd en zo hebben we samen een duet gebracht. Dat was een intens moment.”

Bekijk het duet van Annie Cordy en Udo, en lees verder onder de video:

“Annie zou die tunnel een hele eer hebben gevonden”

Dat een tunnel haar naam zal dragen, zou Annie Cordy veel plezier hebben gedaan. Udo: “Ze had een bijzondere band met Brussel, ze was immers van Laken. Mijn tante had het een hele eer gevonden. Hopelijk kunnen we met de familie de inhuldiging van de tunnel meemaken. Dat zou de kers op de taart zijn”, besluit Udo.

Bekijk het gesprek met Udo in 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet