Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Vanaf 9 juni mag horeca ook binnen openen." Dit heeft het Overlegcomité beslist.

di 11 mei - 14:26

Sinds 9 uur vanochtend zat het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land samen om het toekomstpad van de coronamaatregelen te bespreken. Vooraf was er al heel wat eensgezindheid over een reeks versoepelingen. Toch had het Overlegcomité ongeveer 6 uur nodig om de laatste beslissingen over komende zomer af te kloppen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) spreekt van "een breed zomerplan", dat gebaseerd is op 2 pijlers: het vaccinatieprogramma en de cijfers in de ziekenhuizen.
Alexander De Croo

Vanaf wanneer welke versoepeling?


Sinds 9 uur vanochtend zat het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land samen om het toekomstpad van de coronamaatregelen te bespreken. Vooraf was er al heel wat eensgezindheid over een reeks versoepelingen. Toch had het Overlegcomité ongeveer 6 uur nodig om de laatste beslissingen over komende zomer af te kloppen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) spreekt van "een breed zomerplan", dat gebaseerd is op 2 pijlers: het vaccinatieprogramma en de cijfers in de ziekenhuizen. Dit is er beslist:

Vanaf 9 juni

 • De horeca mag binnen ook weer mensen ontvangen. Je mag per 4 aan een tafel zitten en die tafels moeten 1,5 meter van elkaar staan. Binnenshuis mogen cafés en restaurants tussen 8 uur en 22 uur mensen ontvangen. Voor de terrassen wordt het sluitingsuur op 23.30 uur gelegd.
 • Thuis mag je 4 mensen ontvangen. Die hoeven niet van dezelfde familie te zijn.
 • Bowlingzalen, bioscopen, fitnesscentra, publieke sauna's zullen weer open mogen. Ook voor de binnenruimtes van dierentuinen en pretparken is dat het geval.
 • Telewerkers mogen weer 1 dag per week op hun werkplek aanwezig zijn.
 • Evenementen kunnen binnen doorgaan met 200 (zittende) mensen met mondmaskers, buiten mogen er 400 mensen samen aanwezig zijn. Die aantallen zullen in de maanden nadien worden opgetrokken.

Vanaf 1 juli

 • Telewerk is niet meer verplicht, enkel aangeraden.
 • Je mag weer winkelen zoals vroeger: met meer dan 2 personen en zonder tijdsbeperking.
 • Erediensten mogen 200 mensen binnen of 400 mensen buiten ontvangen.
 • Op indoor evenementen mogen maximaal 2.000 mensen aanwezig zijn, buiten ligt dat maximum op 2.500.

Vanaf 30 juli

 • Op indoor evenementen mogen maximaal 3.000 mensen aanwezig zijn, buiten ligt dat maximum op 5.000.
   

Vanaf 13 augustus

 • Grotere evenementen, zoals festivals, met meer dan 5.000 aanwezigen buiten zijn mogelijk. De aanwezigen moeten daar voor een bewijs van vaccinatie of een negatieve test kunnen voorleggen.
   

Vanaf 1 september

 • Dan zouden de beperkingen, aldus De Croo, "maximaal moeten verdwijnen".
 • Opmerkelijk tot slot: over reizen vanaf 1 juli is de beslissing nog niet rond, zo verneemt onze redactie. De ministers van Volksgezondheid moeten nog een lijst maken met groene landen. Er is ook nog overleg met Europa nodig in verband met het Europese coronacertificaat. Wellicht wordt de quarantaine versoepeld voor wie gevaccineerd is.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet