Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vergeten we een belangrijke risicogroep?

wo 3 feb. - 4:00

Er wordt een belangrijke risicogroep vergeten in de vaccinatiestrategie. Dat zegt Peter van der Voort, hoofd van de intensieve zorg van het Universitair Medisch Centrum Groningen, in 'Nieuwe Feiten'. "Mijn voorstel: laten we de vaccinatiestrategie vooral richten op mannen van 50-75 jaar met een BMI boven de 25."
© Belga

In België is obesitas een reden voor een prioritaire vaccinatie. In Nederland is dat niet zo. “Goed dat dit in België het geval is, mensen met overgewicht hebben meer kans op een ernstig ziektebeloop en een intensive care-opname”, vertelt Peter van der Voort. "72% van de patiënten met COVID op de intensive care zijn mannen, en 73% van alle patiënten op de intensive care met COVID  heeft een BMI hoger dan 25, en daarmee overgewicht."

Wanneer je een BMI hebt van 30 of hoger spreken we van obesitas. Waarom legt Peter van der Voort de grens dan op 25? "Als je vanaf 30 gaat tellen, mis je een aantal patiënten. Die 25 is een vrij lage grens, maar boven de 25 spreken we van overgewicht."

De maatregelen zijn er vooral om de druk op de intensive care-afdelingen te verminderen. Als je die gedachtengang doortrekt, is het ook logisch, om daar je vaccinatiestrategie op te richten, zegt Peter van der Voort. “Mijn voorstel is: laten we de vaccinatiestrategie vooral richten op mannen in de leeftijdscategorie van 50-75 jaar met een BMI boven de 25. Als je die drie criteria bij elkaar neemt, dan heb je een belangrijk deel van de potentiële intensive care patiënten te pakken.”

Laten we de vaccinatiestrategie vooral richten op mannen van 50-75 jaar met een BMI boven de 25.

Waarom gebeurt dit nu nog niet? "Misschien hadden de beleidsmakers nog niet zo scherp in beeld dat dit de groep is die het belangrijkste deel van de intensive care-bedden inneemt. Maar nu er een schaarste aan vaccins is, denk ik dat je een gefocuste strategie moet kiezen." 

Nu er een schaarste aan vaccins is, denk ik dat je een gefocuste strategie moet kiezen.

"BMI zegt trouwens niet alles" voegt Peter van der Voort ook nog toe. "Het is waarschijnlijker dat het buikvet bepalender is. Maar goed, de gemakkelijkste afgeleide om op grote schaal te gebruiken is BMI." Vijftigers met weinig buikvet en een grote spiermassa, die een BMI van boven de 25 hebben, zijn minder "at risk".  Presentator Lieven Vandenhaute, vooraan 50, en met een BMI van 25,2 en een flinke spiermassa, moet zich dus nog niet al te veel zorgen maken.

Beluister het gesprek met Peter van der Voort in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet