Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Vraag het aan Rika: "Er is geen intimiteit meer tussen mij en mijn vrouw. Moet ik berusten in een seksloos huwelijk?"

do 20 jan. - 1:10

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Sinds we onze twee kinderen kregen, houdt mijn vrouw de boot af op vlak van intimiteit. Het is al elf jaar geleden dat ik nog een poging ondernam om met haar te vrijen. Moet ik berusten in een seksloos huwelijk?”
Rika Ponnet

Zit je met een relationeel dilemma? Leg de kwestie dan voor aan Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Elke donderdag beantwoordt zij één luisteraarsvraag in ‘Nieuwe Feiten’. (Laat je vraag achter via dit formulier)

"Moet ik berusten in mijn seksloos huwelijk?"

Charles schrijft "Volgens mijn vrouw is het normaal en algemeen aanvaard, maar ik betwijfel dat sterk: in ons huwelijk ontbreekt elke vorm van lichamelijke intimiteit, laat staan vrijen". Vijftig jaar getrouwd en twee kinderen later is de taak van Charles' echtgenote blijkbaar voltooid, zo schrijft hij aan relatiedeskundige Rika Ponnet. Er volgden jaren van sporadische seks waarvan de kwaliteit schommelt tussen 'belabberd en heel erg belabberd'.

Na de komst van onze kinderen volgden jaren van sporadische seks waarvan de kwaliteit schommelde tussen belabberd en heel belabberd

Het is elf jaar geleden dat hij nog een poging tot vrijen ondernam en dat stelt hem droevig, want voor de rest is zijn vrouw heel leuk en is hij heel trots op haar. Bijna uit wanhoop kreeg Charles een paar keer een buitenechtelijke relatie, maar "dat kwam mijn vrouw elke keer weer op het spoor en de aangerichte ravage zindert vandaag nog steeds na", schrijft hij verder. "Om erover te praten, doe ik best mijn harnas aan", aldus Charles.

Charles vraagt zich af: "Moet ik berusten in mijn lot en in mijn seksloos huwelijk?"

"Eenzaamheid in beide partijen"

Rika Ponnet hoort het verhaal met enige droefheid aan, want "ik hoor eenzaamheid bij beide partijen", vertelt ze in 'Nieuwe Feiten'. "Die mensen zijn meer dan 50 jaar getrouwd, dat is een heel leven van afwezigheid van intimiteit en seksualiteit", zegt ze.

De zestigplussers zijn de groep die het meest tevreden is over hun seksleven

Is dat normaal op die leeftijd dat er nog een verlangen is naar seksualiteit? "Vaak wordt gedacht dat dat niet meer zo is en dat er ook geen seks meer gebeurt, maar dat is niet zo. De zestigplussers zijn zelfs de groep die het meest tevreden is over hun seksleven", aldus Ponnet.

Seks is ook een basale behoefte, net zoals eten, drinken en slapen. Zijn behoefte is dan ook gerechtvaardigd, maar dat is haar gebrek aan behoefte ook. "De tijd van de huwelijkse plicht lijkt mij voorbij", gaat Rika Ponnet verder. "Ik ken stellen die allebei tevreden zijn met hun langzaam uitgedoofd seksleven en dat is ok."

Voortplantingsseks

Wat Rika vaak ziet terugkomen, is dat het seksleven van koppels ineenzakt na het krijgen van kinderen. "Ik zie vaak stellen die in de dertig zijn en die zeggen dat hun seksleven veel minder is sinds het krijgen van kinderen. Er zijn ook veel mensen die in een relatie stappen met een ouderschapswens. Iets vaker zijn het vrouwen die met zo'n reden een relatie starten."

Rika ziet dat Charles en zijn vrouw in een soort stellingoorlog zijn beland: "Beiden wijzen elkaar af in liefdeswaardig zijn en dat lijkt me heel pijnlijk om in te verzanden én om daar uit te geraken".

Beiden wijzen elkaar af in liefdeswaardig zijn en dat lijkt me heel pijnlijk om in te verzanden én om daar uit te geraken

"Ik zou zeker niet adviseren dat ze gaan scheiden op hun leeftijd, zeker omdat ze voor de rest best een aangename relatie hebben. Maar ik vind het wel problematisch dat ze die behoefte van Charles niet kunnen bespreekbaar maken. Zij zet hem wel vast met haar behoefte om niet meer te willen vrijen."

Een regeling treffen

Ze verwijt hem zijn behoefte om te willen vrijen en dus zou Rika 'een regeling' adviseren en het probleem alsnog proberen bespreekbaar te maken.

Zolang alles in helderheid en transparantie gebeurt, hoeft dat niet bedreigend te zijn, aldus Rika. Met welk recht reduceren wij de andere tot ons bezit en verbieden wij de andere een groot deel van zijn zijn te beleven? Hij kan haar niet verplichten tot intimiteit, maar ook zij kan van hem niet eisen dat hij zijn behoefte naar intimiteit helemaal opzij schuift." 

Beluister hier het volledige gesprek van Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select.

Meer 'Vraag het aan Rika':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet