Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik mijn online geliefde loslaten?"

do 9 mrt. - 4:33

Wat als je ondanks je gelukkige relatie toch gevoelens hebt voor iemand anders? Iemand die ook verliefd is op jou, maar met wie je enkel online contact hebt. Radio 1-luisteraar Tine worstelt ermee. Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Online contact kan heel krachtig zijn, maar het is geen goed idee dat Tine en die man elkaar zouden zien.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Tine

Tine heeft al jaren een vaste relatie waarin ze gelukkig is. Maar er zijn ook gevoelens voor een ander. “Sinds een jaar heb ik ontdekt dat een Duitse vriend die ik al jaren ken dezelfde gevoelens heeft als ik voor hem.  Intussen ben ik nog altijd met mijn lief van toen samen, en hebben we 2 kindjes. Hij is een fantastisch vader, onze relatie is stabiel en voorspelbaar, en ik vind samenzijn met hem nog altijd heel waardevol.”

“Het contact met die Duitse vriend is heel intens en intiem. We chatten en bellen, maar hij is bang om elkaar te zien. Het zou het verlangen erger maken en hij wil geen ontrouw plegen. Ikzelf wil vooral een realitycheck, en ‘rode vlaggen’ bij hem ontdekken, want fantasie is altijd sterker dan realiteit. Onlangs heb ik het chatten toch stopgezet omdat het mentaal te zwaar werd, want er kwam maar geen ontmoeting. Hoe kan ik hem loslaten?”        

Rika Ponnet: “Het is geen goed idee dat Tine de man in het echt ziet. Ze gaat ook best op zoek naar een nieuwe passie.”

“Ik begrijp dat dit zwaar weegt” zegt Rika Ponnet. “Het is een beetje afscheid nemen van je niet-geleefde levens. Je weet nooit wat het had kunnen zijn. En veel mensen hebben het daar heel moeilijk mee. Als je kiest, verlies je.”

Tine loste het een tijd op door online contact, “En dit kan heel krachtig zijn. Nog krachtiger dan elkaar op onregelmatige basis zien. Het is een soort van bubbel waarin mensen elkaar meermaals per dag horen. Een soort vluchtroute als het in het gewone leven een beetje saai is.”

“Op het moment dat Tine de man ziet, gaat ze het willen consumeren”

“Op deze manier ontstaan er vormen van lijden die vroeger niet bestonden. Je moest toen al beginnen naar Duitsland bellen of brieven schrijven: je kon niet die mate van intimiteit uitbouwen en ervaren die je nu via de sociale media hebt. Maar vandaag kan je alles online benoemen, zeggen en uitspreken. De seksualiteit wordt dan wel niet fysiek waargemaakt, maar je kan elkaar zo gek maken dat er een enorme spanningsboog ontstaat.”

Net daarom vindt Rika Ponnet het geen goed idee dat Tine en haar Duitse vriend elkaar zouden zien. “Dat Tine meteen ‘rode vlaggen’ gaat ontdekken, geloof ik niet. Er is een intensiteit opgebouwd die supergroot is. Op het moment dat ze hem ziet, gaat ze dat willen consumeren. Maar na die periode van ‘dat is het, hier moet ik voor gaan’, komt de realiteit langzaam binnensijpelen.”

“Obsessies lopen af”

“Dit is een obsessie” zegt Rika Ponnet. “Maar ik weet uit de praktijk, en ik hoop dat dat Tine een beetje troost brengt: obsessies lopen af. De tijd zorgt er echt voor dat dit uitgesleten raakt, en dat je op een bepaald moment zelf beseft hoe gek je was, en wat je op het spel hebt gezet. ‘Uit het oog uit het hart’ is hiervoor een goede strategie.”

Is er te weinig passie in het leven van Tine?

Maar wat maakt nu dat Tine dit zo alles zo aantrekkelijk vindt? “Dat is ook iets waar ze mee aan de slag kan. Welke delen van zichzelf ontwikkelt ze te weinig? Zijn er te weinig passies in haar leven die ze ook op andere manier kan sublimeren? Tine kan dit bijvoorbeeld invullen door bepaalde hobby’s en vriendschappen. Ze moet iets anders zoeken waardoor ze voelt dat ze leeft. Ze gaat best op zoek naar een nieuwe passie.”

'Vraag het aan Rika': "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”

26 januari 2023

Waarom gaan we vreemd?

Op 14 februari is het Valentijn. Op 13 februari... de dag van de minnaars en minnaressen. Maar waarom gaan we vreemd? In welke mate is monogamie een illusie? 'De Wereld van Sofie' legde die kwestie in het verleden al eens voor aan relatie-expert Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Een terugblik op een boeiend gesprek.

13 februari 2023

Inge was minnares: “We hebben een heel mooie relatie beleefd"

Veertien jaar lang had Inge een relatie met een getrouwde man. Dat was voor haar een volwaardige relatie. In 'De Wereld van Sofie' vertelde ze hoe het was om een minnares te zijn.

13 februari 2020

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet