Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

do 26 jan. - 10:59

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”  
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

“Geena en ik zijn al meer dan 20 jaar samen”, beschrijft Kurt zijn relatie. “ We hebben een dochtertje van 6 en vormen een goed, stabiel team.” Toch raakte het koppel 10 jaar geleden in woelig vaarwater verzeild door de affaire van Geena. “Ik was kapot”, schrijft Kurt. “Maar zij overtuigde mij dat ik de ware was, dat ik op de 1ste plaats kwam. Toch bleef ze de andere man zien en onderhielden ze seksuele contacten.”

Na de geboorte van hun kind kende het koppel een rustige periode en kwam er een einde aan die relatie. Maar nu ervaart Kurt zelf verlangen buiten zijn relatie: “Ik werd een jaar geleden smoorverliefd op de tien jaar jongere Marjolein.” Aanvankelijk kon zijn partner zich schikken in dat avontuur, maar intussen zijn Kurt en Marjolein allang niet meer ‘casual’: “We zijn van elkaar gaan houden, het is intussen een echte relatie geworden. Geena wil dat ik kies en ik denk dat zij gelijk heeft.”

Ontsnappen aan tekorten

Kurt voelt zich verscheurd: “Ik heb nu eigenlijk twee open relaties en voel me schuldig tegenover mijn gezin én Marjolein. Hoe kies ik tussen een lange relatie met frictie en een nieuwe, frisse met veel potentieel?”

“Het lijkt wel alsof er al gekozen is”, merkt Rika Ponnet op. In haar praktijk zijn dit soort verhalen eerder regel dan uitzondering: “Ik probeer dan samen met hen te kijken naar de consequenties: de uitdagingen, maar ook de leuke kanten. Rechter spelen, doe ik niet.”

“Mensen willen ontsnappen aan de tekorten in hun relatie”, legt ze uit. “Maar niemand is 100% de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”

Een oud zeer

Dat zo’n tweede relatie, ook wel satelliet-relatie, beheersbaar is met afspraken, klopt volgens haar niet. “Er is altijd een emotionele logica en een emotioneel verhaal waar je geen controle over hebt. Op het moment dat je intiem wordt en dat steeds vaker bent bouw je gehechtheid uit.” Die band maakt het gevoelsmatig erg moeilijk om terug te keren naar je vertrouwde relatie, merkt ze op.

“Het kwetsuur van dat oorspronkelijke overspel is bovendien nog niet geheeld. Je mag bedrog niet zomaar dichtdekken, want dan blijft het sluimeren. Het gevolg? Een geschonden basisvertrouwen.” De relatie tussen Kurt en Marjolein een wraakactie noemen, is voor haar een brug te ver. “Maar door die aangetaste loyaliteit en intimiteit ben je wel makkelijker ontvankelijk voor iets nieuws.”
 

Mooie sprookjes blijven niet duren

Op zoek gaan naar spanning, is des mensen. “Maar het spannende van die nieuwe relatie is altijd in de tijd beperkt en dus leuk. Als je voor een ander kiest, zie je die ook wel op een ochtend met ongewassen haren verschijnen. Die spanning gaat met de tijd ook gaan liggen.”

Ponnet vermoedt dat Kurt al heeft beslist: “Je kiest immers emotioneel. Pro's en contra’s afwegen werkt hier niet. Is de angst voor verlies groter dan het verlangen naar het nieuwe verhaal, weliswaar met schuldgevoelens?” Toch sluit ze verrassingen niet uit: “Alles is mogelijk. Mensen maken een keuze en vertellen zichzelf achteraf dat het de juiste was.”

Lees ook

Inge was minnares: “We hebben een heel mooie relatie beleefd"

Veertien jaar lang had Inge een relatie met een getrouwde man. Dat was voor haar een volwaardige relatie. In 'De Wereld van Sofie' vertelde ze hoe het was om een minnares te zijn.

13 februari 2020

'Vraag het aan Rika': "Mijn vriendin gaat nog altijd langs bij haar ex"

Wat als je partner contact blijft hebben met haar ex? Ook als je al vaak aangaf dat je dit niet aangenaam vindt. Wat als je die relatie niet durft verbreken, uit angst om alleen te zijn? Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Ga het gesprek aan. Want op kruimels leven in een relatie is een dieet dat niemand volhoudt."

11 januari 2023

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen.

20 oktober 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet