Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik omgaan met een onmogelijke liefde?"

do 16 mrt. - 0:01

Wat als je verliefd bent op een collega, maar als een relatie echt niet kan? Wat als je die gevoelens probeert te verdringen door een andere relatie te beginnen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika':  “Mensen hopen dat daten of een andere relatie hen helpt om de pijn te doen verdwijnen van wat niet is. Maar zo werkt het niet.” 
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Eva

Eva heeft al een jaar “heftige gevoelens” voor iemand op haar werk. “Een relatie is geen optie, heeft geen toekomst, en kan me bovendien mijn carrière kosten. Het contact verminderen kan ook niet, want hij zit in veel projecten op mijn werk. Het blijft wel professioneel, maar ik moet er steeds erg van bekomen.”

“Ik richt me nu zoveel mogelijk op het leven buiten het werk. Ik beleefde een zeer losbandige zomer, ontmoette daarna een interessante man, en we besloten exclusief te daten. Maar ondertussen voel ik mijn enthousiasme minderen. Ook bij hem: op onze laatste date zat hij in zijn jogging. Ik had gehoopt dat deze ‘relatie’ mijn gevoelens voor de man op mijn werk zou gaan wegduwen, maar ik merk dat dat niet gebeurt. Integendeel. Ooit zullen die gevoelens wel overgaan, maar wat doe ik in de tussentijd?”

Het antwoord van Rika Ponnet: "Kijk wat de betekenis is van je verliefdheid"

“Een losbandige zomer, het exclusief daten met een andere man,...het lijken me allemaal manieren om weg te lopen van wat er op het werk gebeurt” zegt Rika Ponnet. “Het zijn vluchtroutes waarmee je alles wat niet kan, probeert te vergeten. Maar een relatie die je start om iemand anders te vergeten, is de allerslechtste basis voor een relatie.”

“Ik krijg dat wel vaker in mijn praktijk te horen. Mensen hopen dat daten of een andere relatie hen helpt om de pijn te doen verdwijnen van wat niet is. Maar zo werkt het niet. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat zijn knuffel kwijt is. Toen mijn dochter haar knuffel kwijt was, kocht ik zelfs identiek dezelfde vervangknuffel, maar dat was voor haar niet dezelfde, want die had niet die deukjes en die geur.”

“Eva maakt haar ideale man almaar idealer”

Eva beseft zelf dat haar ‘verboden’ gevoelens ooit wel voorbij zullen gaan. En dat bevestigt Rika Ponnet ook: “Dit soort van obsessieve verliefdheden gaat over. Maar zolang Eva dit blijft voeden vanuit een tweede verhaal - door samen te zijn met iemand anders - maakt ze haar ideale man almaar idealer en voedt ze ook haar verliefdheid.”

Moet Eva haar gevoelens naar haar collega toch uitspreken?

“Ik denk dat het voor Eva bijzonder belangrijk is om te erkennen dat ze wél heel erg verliefd is op die man” zegt Rika Ponnet. “Maar het is ook belangrijk om te kijken wat de basis is van die verliefdheid. Een heel obsessieve verliefdheid toont je altijd waar je diepste verlangens zitten. Verliefd worden op iemand die niet beschikbaar is, is vaak omdat je zelf nog een grote angst hebt om dat soort van liefde te beleven of toe te staan.”

Verliefd worden op iemand die niet beschikbaar is, is vaak omdat je zelf een grote angst hebt.

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“Een verliefdheid op afstand gaat eigenlijk altijd over een vorm van projectie. Jij ziet in de andere de invulling van al je behoeftes. Als Eva met hem praat, gaat ze mogelijk van hem horen dat hij niet beschikbaar is, of ontdekken dat hij helemaal niet zo magisch is. Zo wordt hij wat mens. Misschien blijkt hij na drie maanden ook in zijn jogging te zitten.”

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik mijn online geliefde loslaten?"

Wat als je ondanks je gelukkige relatie toch gevoelens hebt voor iemand anders? Iemand die ook verliefd is op jou, maar met wie je enkel online contact hebt. Radio 1-luisteraar Tine worstelt ermee. Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Online contact kan heel krachtig zijn, maar het is geen goed idee dat Tine en die man elkaar zouden zien.”

9 maart 2023

Waarom gaan we vreemd?

Op 14 februari is het Valentijn. Op 13 februari... de dag van de minnaars en minnaressen. Maar waarom gaan we vreemd? In welke mate is monogamie een illusie? 'De Wereld van Sofie' legde die kwestie in het verleden al eens voor aan relatie-expert Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Een terugblik op een boeiend gesprek.

13 februari 2023

"Ook al ben ik gelukkig getrouwd, ik ben nog nooit verliefd geweest"

Een tijdje geleden kreeg ‘De Wereld van Sofie’ een berichtje van Maria. Ze vertelde dat ze nog nooit verliefd geweest was, nog nooit! Zonder veel omhaal, gewoon een mededeling. Dat waar iedereen zo over toetert, waar miljarden films over gemaakt zijn, boeken geschreven, gedichten bedacht, songs over gecomponeerd. “Ik ken dat niet”, zei Maria.

26 maart 2021

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet