Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet je als koppel verder na overspel?"

do 20 apr. - 2:18

Hoe kan je opnieuw gelukkig worden na een affaire? Hoe kan je duiden en aanvaarden dat je (tijdelijk) naar de tweede plaats geschoven werd? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen gaan vaak een tweede relatie aan omdat er delen van henzelf worden aangesproken die in de basisrelatie niet aan bod komen. Dit zegt niet dat de basisrelatie slecht is.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Merel

De man van Merel bedroog haar 4 maanden met een collega. “Hij koos hierna opnieuw voor ons gezin, en zei dat hij ons altijd graag is blijven zien. We woonden 2 maanden apart, maar probeerden het opnieuw omwille van de kinderen.”  

“Ondertussen zijn we bijna een jaar en wat sessies relatietherapie verder. Maar ik blijf met één ding zitten dat ik echt niet vat. Als je écht van iemand houdt, en pretendeert dat dat nooit is gestopt: hoe kan je dan zoiets doen? Hoe kan je van de eerste naar de tweede plaats worden geschoven, en vervolgens weer naar de eerste?”

“Ik zat toen in een moeilijke periode op het werk en ook privé. Maar in plaats van zijn liefde - die ik zo nodig had - aan mij te geven, koos mijn man ervoor om die aan een collega te geven.”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Probeer van woede naar acceptatie te gaan, maar hier is tijd voor nodig”

“Ontrouw is een heel pijnlijk ervaring, het is een bominslag” reageert Rika Ponnet. “Het tast je zelfvertrouwen aan. Je voelt je niet alleen afgewezen, maar je vraagt je ook af wat je relatie en je leven samen voorstelden.”

Waarom gaat iemand een tweede relatie aan?

“Ontrouw is ook een vorm van risicogedrag: het zet heel je leven op z’n kop. En met een rationele logica krijg je dat niet verklaard.  Als reden wordt vaak aangehaald dat men thuis niet genoeg erkend en gezien wordt. Merel geeft dat zelf ook aan: dat ze een tijd niet zo aanwezig was in de relatie, en zich niet zo goed voelde, privé en op het werk. Maar er is een tweede veel belangrijkere reden, en die gaat eigenlijk niet over Merel en de thuissituatie, maar over hem: mensen gaan vaak een tweede relatie aan omdat er in dat nieuwe contact delen van henzelf worden aangesproken die in de basisrelatie niet aan bod komen.”

Mensen gaan vaak een tweede relatie aan omdat er delen van henzelf worden aangesproken die in de basisrelatie niet aan bod komen. Dit zegt niet dat de basisrelatie slecht is.

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“We hebben allemaal delen van onszelf die we in relatie met de andere niet echt tot ontwikkeling brengen. Omdat we bepaalde verlangens en dromen hebben waar de andere niet in wil meegaan. Als je dan iemand leert kennen die dat wel fantastisch vindt, kan dat de basis zijn voor overspel. Al zegt dat helemaal niet dat de basisrelatie slecht is.”

Betekent dit dat de man van Merel met bepaalde wensen niet bij haar terechtkan? “Het gaat niet over een schuld bij haar. Het gaat ook over dingen die je een leven lang laat slapen, en die je bij jezelf afwijst. Heeft hij daar zelf wel uiting aan gegeven? Hij kan er ook voor zorgen dat dat deel van zichzelf wél tot ontplooiing wordt gebracht. Dat hoeft niet door een liefdesrelatie te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook door een cursus te volgen.”

Hoe je relatie in stand houden in moeilijke periodes? “Praat open en eerlijk”

“Vaak zie ik ook in gesprekken na overspel dat er voor het eerst open en eerlijk gepraat wordt. Dat mensen zeggen wat ze nooit leuk gevonden hebben, en wat ze nooit eerder hebben durven zegen. Zo kan je ervoor zorgen dat je op momenten dat je er wat zwakker voor staat, toch niet uit die relatiecirkel stapt.”

Kan je nog samen gelukkig worden na overspel?

Kan het nog helemaal goed komen tussen Merel en haar partner? “Ja, maar geef jezelf tijd om dit te verwerken” raadt Rika Ponnet aan. “Dit betekent ook dat je vanuit je woede naar een vorm van acceptatie moet raken, en hopelijk ooit naar vergeving. Vergeten moet niet, want het mag altijd erkend worden dat het pijn deed. Maar acceptatie betekent ook dat je verdergaat. Als je dit als een oude koe bij elke discussie uit de sloot blijft halen, zal de relatie op termijn stranden. Zeker weten.”  

Zelf ook een vraag voor Rika?

Zit je zelf ook met een relationeel dilemma? Laat je vraag hier achter.

Lees ook

Inge was minnares: “We hebben een heel mooie relatie beleefd"

Veertien jaar lang had Inge een relatie met een getrouwde man. Dat was voor haar een volwaardige relatie. In 'De Wereld van Sofie' vertelde ze hoe het was om een minnares te zijn.

13 februari 2020

Waarom gaan we vreemd?

Op 14 februari is het Valentijn. Op 13 februari... de dag van de minnaars en minnaressen. Maar waarom gaan we vreemd? In welke mate is monogamie een illusie? 'De Wereld van Sofie' legde die kwestie in het verleden al eens voor aan relatie-expert Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling). Een terugblik op een boeiend gesprek.

13 februari 2023

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen.

20 oktober 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet