Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': “Hoe moet je omgaan met een vervelende collega?”

do 4 mei - 10:44

Wat als je een collega hebt met wie het echt niet botert? Wat als die collega bepaalde projecten helemaal anders wil aanpakken dan jij? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Bekijk de situatie vanuit een vogelperspectief. Durf ook op een zachte, maar duidelijke manier je grenzen aangeven.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Bieke

Bieke heeft een collega met wie het echt niet botert. “We werken inmiddels anderhalf jaar samen op school. In het begin verliep dat goed, maar mettertijd merkte ik dat ze heel veel energie van me eiste en me volledig leegzoog. Onlangs gaf ze ook toe dat ze heel onzeker is, en naar bevestiging zoekt. Om mezelf staande te houden ben ik steeds meer afstand gaan houden, en haar wat gaan negeren.” 

“Enkele maanden geleden kwam het tot een gesprek met haar en twee leden van de directie, maar dat heeft niets opgeleverd. Zo blijft ze mijn les nog steeds binnenvallen. Wat me het meest stoort, is dat ik haar herhaaldelijk betrap op leugens, en dat ze van een mug een olifant maakt. Dit om haar zin te krijgen, of om zichzelf in een beter daglicht te stellen. Ze wil zich ook steeds in de belangstelling werken door grootse projecten op te zetten, terwijl ik het liever ‘low profile’ houd. Hoe moet ik hiermee omgaan?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Kijk vanuit een vogelperspectief naar je collega. Durf ook je grenzen stellen.”

“Er zijn een paar manieren om om te gaan met lastige mensen op het werk” reageert Rika Ponnet. “Een hele radicale is je biezen pakken. Soms kan het verstandig zijn om te zeggen dat je er gewoon mee stopt, al is er geen garantie dat er op een andere werkplek een niet nog lastiger exemplaar rondloopt.”

“Wat mensen ook vaak proberen, is de andere veranderen. Dat zit ook een stukje in dit verhaal. Maar als je daar goed over doordenkt, besef je dat dat een onbegonnen zaak is. Mensen veranderen namelijk alleen maar als ze daar zelf echt voor kiezen, of als ze zich veilig voelen om daarin te evolueren. Maar als ik het hoor, is dat klimaat hier totaal niet aanwezig.”

“Aan beide kanten zit er een angst voor afwijzing”

Wat is er dan wel mogelijk? “Probeer het vanop een bepaalde afstand te bekijken” raadt Rika Ponnet aan. “Als je iets vanuit een vogelperspectief bekijkt, zorgt dat voor ruimte tussen jou en de andere, waardoor je de hele kwestie los van de andere kan bekijken. Zo heb je ruimte om te bekijken waarom je er zoveel aandacht aan besteedt.”

Als je iets vanuit een vogelperspectief bekijkt, zorgt dat voor ruimte tussen jou en de andere.

— Rika Ponnet, relatiedeskundige

“Als je op die manier kijkt naar Bieke en haar collega zie je dat ze allebei vechten om erkenning, maar op een totaal andere manier. De collega toont het openlijk, en toont ook dat ze hier heel kwetsbaar in is. Bieke doet het op een andere wijze: zij toont de behoefte niet, en houdt het liever low profile. Maar ze hoopt wel dat mensen haar zien.”

“Aan beide kanten zit er een angst voor afwijzing. De ene gaat ermee om door zichzelf ‘in the picture’ te werken, de andere gaat ermee om door zich heel ver van dat terrein van de afwijzing weg te houden, en low profile te blijven.”

Wat nu? “Bieke moet haar grenzen aangeven, op een zachte maar duidelijke manier”

Vriendinnen zullen Bieke en haar collega nooit worden. “Maar Bieke erkent best dat er bij haarzelf ook een behoefte is aan erkenning. Zo kan ze met mildheid zien dat de andere ook maar naar een vorm van bevestiging op zoek is.”

“Wat de hele concrete situaties betreft, zoals het binnenvallen in de klas: uiteraard is het belangrijk om te begrenzen. Doe dat op een zachte maar duidelijke manier. En niet één keer, maar telkens als het gebeurt. Mensen denken vaak ‘ik heb dit toch al besproken’, maar grenzen worden pas gerespecteerd als ze een aantal keren na elkaar duidelijk gesteld zijn.”  

En wat met het liegen? “Je kan dit een beetje vergelijken met de reden waarom kinderen liegen. Ze doen dat niet omdat ze stout of slecht zijn, maar omdat ze angst hebben om afgewezen te worden. Als Bieke het zo bekijkt, kan ze een vorm van mededogen ontwikkelen.”

Vraag het aan Rika: "Mijn collega heeft een vreselijke lichaamsgeur"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Na die vele maanden thuiswerk ben ik blij dat ik terug naar kantoor kan, maar ik kom wel opnieuw terecht naast een collega met een bedenkelijke lichaamsgeur. Hoe kaart ik dat aan?”

8 oktober 2021

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet ik omgaan met een onmogelijke liefde?"

Wat als je verliefd bent op een collega, maar als een relatie echt niet kan? Wat als je die gevoelens probeert te verdringen door een andere relatie te beginnen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen hopen dat daten of een andere relatie hen helpt om de pijn te doen verdwijnen van wat niet is. Maar zo werkt het niet.”

16 maart 2023

'Vraag het aan Rika': "Hoe moet je omgaan met de angst om je ouders te verliezen?"

Van leven ga je dood. Het is een waarheid als een koe. Maar wat als de angst voor de dood je helemaal verlamt? Veronique worstelt er enorm mee sinds de kankerdiagnose van haar moeder: ze is bang om haar ouders te verliezen. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mij lijkt het een heel goed idee dat Veronique er met haar ouders over praat.”

27 april 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet